Skip to main content

Σε αναζήτηση υποψηφίου η γαλλική Αριστερά

Στη χθεσινή προκριματική ψηφοφορία αναδείχθηκε νικήτρια η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά.

Το τηλέφωνο της Κριστιάν Τομπιρά έχει πάρει σήμερα σίγουρα φωτιά. Ο λόγος για τη νικήτρια της χθεσινής «Λαϊκής Προκριματικής της Αριστεράς», που οργάνωσαν με δική τους πρωτοβουλία οι πολίτες, μπροστά στο αδιέξοδο των κομμάτων να συσπειρωθούν γύρω από έναν υποψήφιο.

Η Τομπιρά, μετά τη νίκη της, δεσμεύθηκε ότι θα τηλεφωνούσε σήμερα στους τρεις άλλους σημαντικούς υποψήφιους, τον Γιαννικ Ζαντό των Οικολόγων, τον Ζαν Λυκ Μελανσόν των Ριζοσπαστών και την Αν Ινταλγκο των Σοσιαλιστών. Στόχος είναι να πεισθούν να συνταχθούν μαζί της, έτσι ώστε να κατέβει ένας και μόνο υποψήφιος στις προεδρικές του Απριλίου. Και οι τρεις ήταν στη λίστα της Λαϊκής Προκριματικής, παρά τη θέλησή τους και έχοντας δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Οι διοργανωτές όμως επέμειναν. Η Κριστιάν Τομπιρά πρόσθεσε μάλιστα και τους κομουνιστές στους στόχους της, παρότι ο υποψήφιός τους ο Φαμπέν Ρουσέλ, δεν ήταν καν στη λίστα της Προκριματικής.

Μία επιπλέον υποψηφιότητα;

Δεινή ομιλήτρια η Τομπιρά, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ολάντ, γνωστή από τη μεγάλη επιτυχία της στο κοινοβούλιο για την υπεράσπιση του νόμου «Γάμο για Όλους», έβαλε ταλέντο και δύναμη από χθες στο ραδιόφωνο για την εμψύχωση των πολιτών που την ψήφισαν, νομιμοποιώντας έτσι την υποψηφιότητά της.

Οι δύσπιστοι όμως φωνάζουν: «Μία επιπλέον υποψηφιότητα... από 7 γίνονται 8! Μέγα το ρίσκο της Τομπιρά που μιλάει για ενότητα». Και ακόμα πιο μεγάλη θα είναι η δυσκολία της να πείσει τους άλλους να την ακολουθήσουν, όπως για παράδειγμα ο Μελανσόν, που ξεκίνησε την εκστρατεία του από το φθινόπωρο ή ο Γιαννίκ Ζαντό που νίκησε στις εσωτερικές προκριματικές των Οικολόγων. Απομένει η Αν Ινταλγκό, που δείχνει καθηλωμένη γύρω από το 3%. Μια δική της αποτυχία θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση του Σοσιαλιστικού κόμματος που την υποστηρίζει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle