Skip to main content

Σε απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από Ρωσία προσωρά η ΕΕ λόγω των θηριωδιών στη Μπούχα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση ακόμη περισσότερων ρωσικών φορτηγών και πλοίων.

H EE προσανατολίζεται σε έναν υποχρεωτικό πλην σταδιακό τερματισμό των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αντιδρώντας στα όσα αποκαλύπτονται για εγκλήματα κατά αμάχων στη Μπούχα, μεταδίδει το Bloomberg.

H απόφαση για τον άνθρακα ενδέχεται να προταθεί στο νέο πακέτο που στοχεύει αφενός να ενισχύσει τα υφιστάμενα μέτρα και αφετέρου να κλείσει τα «παράθυρα» αποφυγής των κυρώσεων.

Οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης και ο χρόνος επιβολής της σταδιακής κατάργησης των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία τελούν ακόμη υπό συζήτηση, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση ακόμη περισσότερων ρωσικών φορτηγών και πλοίων, ανέφεραν οι πηγές.

Η ΕΕ δεν σχεδιάζει προς το παρόν να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, παρά τις έντονες πιέσεις για να περισσότερα οικονομικά πλήγματα στη Μόσχα.

Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με τα επόμενα βήματα και ορισμένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να πιέζουν να αποσταλεί τουλάχιστον ένα μήνυμα αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, είπε μία από τις πηγές στο Bloomberg.

Αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, ανθίστανται στην επέκταση του πεδίου των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, αλλά τα νέα δεδομένα ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατά την υποχώρησή τους, προέβησαν σε εκτελέσεις δεκάδων άοπλων αμάχων οδήγησαν πολλά από τα ανατολικά μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσουν αυτά τα μέτρα.

Η έγκριση του πακέτου και η απαγόρευση του άνθρακα απαιτεί την υποστήριξη και των 27 κρατών – μελών.