Skip to main content

Αδιανόητο: Η φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού! (φωτο+vid)

Μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Δροσοπηγής, έχοντας ήδη φτάσει δίπλα από τα διόδια Αφιδνών.

Δραματική είναι η νύχτα για την Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών, οικισμό στον οποίον μάλιστα κάηκαν ήδη σπίτια.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Αυγερινός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπεγράφη η εντολή να σταλεί μήνυμα μέσω του 112 για άμεση - προληπτική - εκκένωση σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγιο Στέφανο.

Σε μήνυμα του 112 που έστειλε στις 23:10 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Αγ. Γεώργιο ή Πουρίθι κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Οι εστίες φωτιάς είναι διάσπαρτες, ενώ δυστυχώς ο αέρας έχει δυναμώσει. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν τείχος προστασίας, αλλά οι φλόγες προσπέρασαν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς τη συνδρομή εναέριων μέσων, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αναχαιτίσουν έστω και λίγο την ορμή της φωτιάς.

Διάσπαρτες είναι οι εστίες γύρω από την περιοχή. Ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και του Στρατού πραγματοποιούσαν νωρίτερα ρίψεις μέχρι και στο οδόστρωμα προκειμένου να αναχαιτιστεί το μέτωπο, δίχως όμως να τα καταφέρουν.

Νύχτα αγωνίας περιμένει τους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν την πύρινη κόλαση να εξαπλώνεται, αλλάζοντας κατευθύνσεις. Στο μεταξύ, εκρήξεις, η προέλευση των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ακούγονται μέσα από την πύρινη λαίλαπα. Έκκληση για αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων απηύθυνε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Βοηθήστε τις Αφίδνες, καίγονται».



Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το απόγευμα η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων. Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Παράλληλα η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Η νέα μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Βαρυμπόμπη, αρχικά κατευθυνόμενη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: protothema.gr