Skip to main content

Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα - Το νέο ωράριο σε εστίαση, διασκέδαση

Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού οδήγησε την Επιτροπή να προχωρήσει σε εισήγηση για επίσπευση των μέτρων αποτροπής διασποράς.

Στην επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού προχωρά από σήμερα η κυβέρνηση ώστε ανακόψει την εκθετική αύξησης της παραλλαγής «Όμικρον».

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε χθες  και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα 30/12 στις 06:00 το πρωί και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Υγείας με έκτακτη ανακοίνωση χθες προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ και θα ισχύσουν μέχρι νεωτέρας έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα:

- Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.

Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

- Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Στο ΕΣΥ, όπως είπε, ο υπουργός κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με την μετάλλαξη "Δέλτα" και βρίσκεται σε πίεση, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της "Όμικρον" έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη "Όμικρον" είναι κυρίαρχη , είπε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν την μετάλλαξη "Όμικρον" και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.