Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε ελεύθερη πτώση η ζήτηση για καταστήματα στην Εγνατία - Οι λόγοι

Οι ιδιοκτήτες αν και ρίχνουν τις τιμές έως 30% δυσκολεύονται να τα μισθώσουν - Ενδιαφερόμενοι κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή - Ποιοι οι λόγοι

Μπορεί μετά από 14 χρόνια…λαμαρίνας τμήμα της οδού Εγνατίας να αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2021, δίνοντας τη δυνατότητα στα καταστήματα που βρίσκονταν πίσω από τα έργα του Μετρό (στη Στάση Αγίας Σοφίας) κρυμμένα να ξαναεμφανιστούν, ωστόσο ο πολύπαθος δρόμος δεν φαίνεται να επανακάμπτει. Αντίθετα συνεχίζει να απαξιώνεται, με τη ζήτηση για καταστήματα να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Όσο για τις τιμές, αυτές έχουν διολισθήσει ακόμη και κατά 30% τη ώρα που στους άλλους εμπορικούς δρόμους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή και Μητροπόλεως) η ζήτηση συνεχίζεται με ένταση και οι τιμές του τμ έχουν τσιμπήσει.

Η Εγνατία, παρόλο που καθημερινά δέχεται χιλιάδες κόσμου, φθίνει περισσότερο από μια δεκαετία εμπορικά, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις πλέον κεντρικές και πολυσύχναστες αρτηρίες της πόλης, που όμως δεν ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των καταναλωτών. Συχνά οι διερχόμενοι από την οδό Εγνατία είναι τουρίστες ή κάτοικοι άλλων πόλεων, ενώ συχνά είναι Θεσσαλονικείς με μικρότερα ωστόσο βαλάντια έναντι αυτών που κινούνται σε άλλες κεντρικές εμπορικές οδούς στην καρδιά της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καταστήματα που λειτουργούν στην οδό Εγνατία δεν είναι αλυσίδες πολυεθνικών, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στην οδό Τσιμισκή, αλλά οικογενειακές επιχειρήσεις που πουλούν άκρως οικονομικά είδη.

Δυσκολεύονται να τα νοικιάσουν

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o Σάββας Αλβανούδης της Alvanoudis Real Estate, καλός γνωστής του κέντρου της Θεσσαλονίκης καθώς δραστηριοποιείται ως μεσίτης σε αυτό, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Εγνατία δυσκολεύονται να τα μισθώσουν, παρά το γεγονός πως μειώνουν τις τιμές των ενοικίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του τμ στην οδό Εγνατία για ένα κατάστημα από 20 έως 100 τμ κυμαίνονταν από 30 έως 40 ευρώ και πλέον έχει διολισθήσει στα 20 με 25 ευρώ ανά τμ. Η μεγάλη πλειονότητα των εν δυνάμει ενοικιαστών επιλέγει την Εγνατία για να στήσει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δη καφέ take away, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σε μικρούς χώρους και δεν χρειάζονται σημαντικές δαπάνες για τη διαμόρφωσή τους.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ο ιδιοκτήτης δέχεται το μειωμένο μίσθωμα που του προτείνει ο ενδιαφερόμενος να του δώσει, τελικά τελευταία στιγμή ο δεύτερος κάνει πίσω, λέγοντας πως θέλει να το ξανασκεφτεί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλβανούδης τονίζοντας, πάντως, πως τα καταστήματα που βρίσκονται πλησίον της στάσης Αγίας Σοφίας, μισθώνονται με δυο διαφορετικές τιμές(!). Στο μισθωτήριο αναφέρεται η τρέχουσα τιμή ενώ επισημαίνεται πως με τη λειτουργία του μέτρο η τιμή μπορεί να αυξηθεί κατά 30% έως 40%(!). Η τακτική αυτή ακολουθείται καθ´ όλη τη διάρκεια των έργων του μέτρο. Σε απειροελάχιστες, μάλιστα, περιπτώσεις η πολιτική αυτή ακολουθείται και για γραφειακούς χώρους.