Skip to main content

Φέρνει τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη το έλατο 18 μέτρων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Ήδη στην πλατεία Αριστοτέλους στήθηκε η εξέδρα πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το περίπου 18 μέτρων έλατο από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Σε εορταστικούς ρυθμούς ξεκίνησε να μπαίνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς εκτός από τις βιτρίνες των καταστημάτων που στολίστηκαν ήδη, ο κεντρικός δήμος άρχισε τις προετοιμασίες για τον διάκοσμο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ήδη στην πλατεία Αριστοτέλους στήθηκε η εξέδρα πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το περίπου 18 μέτρων έλατο από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη το χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα διακοσμεί την κεντρικότερη πλατεία της πόλης την εορταστική περίοδο.

Το εντυπωσιακό σε ύψος δέντρο θα είναι πλαισιωμένο από μικρότερα έλατα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, εντυπωσιακό αναμένεται το θέαμα που θα δημιουργεί ο εναλλασσόμενος φωτισμός τους.

Σταδιακά τις επόμενες ημέρες πρόκειται να τοποθετηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους η φάτνη και τα δύο μεγάλα ξύλινα σπιτάκια, ένα εκ των οποίων θα φιλοξενεί φιλανθρωπικές δράσεις.

Παράλληλα, στις 27 Νοεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει το στήσιμο της χριστουγεννιάτικης αγοράς που θα λειτουργήσει στην Αριστοτέλους. Η διάρκεια της αγοράς είναι 30 ημέρες, από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και θα υποδέχεται τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί έως τις 11.30 το βράδυ. Στον χώρο της αγοράς θα τοποθετηθούν έως 39 ξύλινοι οικίσκοι-περίπτερα, οι οποίοι θα διατίθενται σε επαγγελματίες εστίασης και άλλων ειδών. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί η παραχώρηση του τμήματος της οδού Αριστοτέλους άνωθεν της οδού Εγνατίας, όπως περικλείεται από τις οδούς Χαλκέων, Φιλίππου και Μητροπολίτου Γενναδίου, στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων με δράσεις για την τόνωση της εμπορικής κίνησης στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε και δεύτερη αγορά στην πλατεία της ΧΑΝΘ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη στηθεί.

Η έναρξη της εορταστικής περιόδου με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τη λειτουργία της αγοράς θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί και μια μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συνεργεία του δήμου έχουν αρχίσει ήδη να τοποθετούν στα 15 παρτέρια της Αριστοτέλους συστάδες δέντρων με εναλλασσόμενο φωτισμό, καθώς επίσης και λαμπιόνια σε κεντρικούς δρόμους, αλλά και σε κορμούς δέντρων. Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για άλλη μια χρονιά τις εντυπώσεις θα κλέψει ο μπλε ουρανός.

Ο εναέριος στολισμός της οδού Τσιμισκή θα έχει κεντρικό στοιχείο φέτος μια τρισδιάστατη χριστουγεννιάτικη μπάλα. Ο περσινός στολισμός της Τσιμισκή θα μεταφερθεί στη Βασιλίσσης Όλγας και στη Λαμπράκη. Η Λεωφόρος Νίκης στολίζεται με επιστύλια φωτιζόμενα έλατα, ενώ η Βενιζέλου θα αποκτήσει χαρακτήρα ‘70ς. Φέτος θα τοποθετηθεί εναέριος στολισμός και στην οδό Εγνατία.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η ενεργειακή κατανάλωση για τον εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με πέρυσι. Ο φωτισμός θα είναι τύπου led κι ο διάκοσμος θα σβήνει με χρονοδιακόπτη στη 1.00 τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 0,2% της ετήσιας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού.