Skip to main content

Συναγερμός για το Ορούτς Ρέις - ΕΔ: «Έτοιμοι για ό,τι χρειαστεί»

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνει πως οι αντιδράσεις της Αθήνας θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του Ορούτς Ρέις.

Συγκαλείται εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την παράμονη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα το Ορούτς Ρέις πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί», δηλώνει στο onalert.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε ανάκληση των αδειών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται πως όταν εκδόθηκε η προηγούμενη Navtex, είχαν ανακληθεί οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό όχι όμως σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε θα πράξει ό,τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τονίζοντας ο ελληνικός στόλος θα απαντήσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε κάθε τουρκική πρόκληση που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τις επομενες ώρες, αναμένεται από την υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ η έκδοση αντί NAVTEX με την οποία θα καταγγέλλεται ο ισχυρισμός της τουρκικής αναγγελίας ότι το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός τουρκικής θαλάσσιας ζώνης.

φωτογραφία αρχείου