Skip to main content

Σε ετοιμότητα ο δήμος Θέρμης για επικείμενη χιονόπτωση

Έκτακτη σύσκεψη χθες το πρωί των υπηρεσιών του δήμου Θέρμης με αφορμή το δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την από την ΕΜΥ.

Σε ετοιμότητα και με επάρκεια σε αλάτι βρίσκεται ο δήμος Θέρμης για την επικείμενη χιονόπτωση του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου.

Το θέμα της επιφυλακής και ετοιμότητας των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και της ενεργοποίησης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη χθες το πρωί με αφορμή το δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την από την ΕΜΥ.

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μουστάκας καθώς και η Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου αποφασίστηκε να τεθούν σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του Θέρμης, αρχικά από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου έως τις 14:00, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα αναλόγως με την εξέλιξη του φαινομένου. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η νέα αυτή επιδείνωση του καιρού είναι, ήδη σε ετοιμότητα δύο πολυμηχανήματα UNIMOG με αλατιέρες και μαχαίρι, ένα τρακτέρ με αλατιέρα, JCB, οχήματα ημιφορτηγά με αλατιέρες, χειριστές μηχανημάτων έργου καθώς και εργατικό προσωπικό.

Σακούλες με αλάτι θα βρίσκονται τοποθετημένες στα δημοτικά καταστήματα από σήμερα Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται σε όλους τους κατοίκους, πως για οποιαδήποτε πληροφορία, σε περίπτωση ανάγκης ή εμφάνισης τυχόν προβλημάτων, μπορούν να επικοινωνούν με το εργοτάξιο του δήμου στο τηλέφωνο 2310 467110,  τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες, καθώς και με το δημαρχείο Θέρμης στο τηλέφωνο 2313300700 -1.

Χρήσιμες συμβουλές

Η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης υπενθυμίζει σε όλους τους δημότες μας, κάποιες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προστασίας τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ όλων των οδηγών είναι να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες, σε περίπτωση που τα οχήματά τους δεν διαθέτουν χιονολάστιχα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Θέρμης, θυμίζει σε όλους τους κατοίκους  βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ή τον παγετό, που είναι χρήσιμο να γνωρίζουν:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ:

Κατά τη διάρκεια επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών ή παγετού οι οδηγοί που μετακινούνται θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και τη νύχτα, όπου αναμένεται ο υδράργυρος να πέσει έως και 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ιδιαίτερη επίσης προσοχή απαιτείται στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:
– Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας, καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
– Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
– Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
– Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
– Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
– Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.

– Μη σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

– Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).

– Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
– Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
– Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
• Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:
– Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
– Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
– Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές
εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου καλει τους καταναλωτές φυσικού αερίου να λάβουν τα ακόλουθα  μέτρα:

Να απευθύνονται και να συμβουλεύονται τον αδειοδοτημένο εγκαταστάτη – υδραυλικό τους για να ελέγξουν την εγκατάσταση της θέρμανσής τους.
Να διασφαλίζουν τη μόνωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων που τροφοδοτούν τα συστήματα θέρμανσης

Οι συσκευές θέρμανσης να βρίσκονται σε συνεχόμενη λειτουργία κατά τη διάρκεια επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών
Το τηλέφωνο επικοινωνίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε περίπτωση ανάγκης είναι: 10302 (τηλέφωνο άμεσης ανάγκης επέμβασης 24 ώρες το 24ωρο).

Τηλέφωνα Δημοτικών Κοινοτήτων

Δημοτική Ενότητα Θέρμης
Δημοτική Κοινότητα Νέας Ραιδεστού  2310 461297
Δημοτική Κοινότητα Νέου Ρυσίου  23920 71212
Δημοτική Κοινότητα Ταγαράδων 23920 71395

Δημοτική Ενότητα Βασιλικών

Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών 23963 30035
Τοπική Κοινότητα Σουρωτής 23960 41260
Δημοτική Κοινότητα Αγ. Παρασκευής  23960 41254
Τοπική Κοινότητα Αγ. Αντωνίου 23960 41511
Τοπική Κοινότητα Περιστέρας 23960 51209
Τοπική Κοινότητα Λιβαδίου 23960 61336 & 6974630269

Δημοτική Ενότητα Μίκρας

Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου  23923 30210
Δημοτική Κοινότητα Πλαγιάριου 2313 337533-4
Δημοτική Κοινότητα Καρδίας 23920 61105
Τοπική Κοινότητα Κάτω Σχολαρίου 23920 91403