Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φοιτητική εστία το διατηρητέο της κλινικής Ανδρεάδη

Το διατηρητέο κτήριο στην οδό Βενιζέλου θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία με 100 διαμερίσματα. Έτοιμη 1η Σεπτεμβρίου η φοιτητική εστία στην Πλάτωνος.

Στη δημιουργία φοιτητικών διαμερισμάτων στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτήριο της πρώην κλινικής Ανδρεάδη στην οδό Βενιζέλου 66 και Τοσίτσα 1 προχωρά το επόμενο διάστημα η εταιρεία Οikotrust, η οποία με έδρα τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται στον χώρο των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών από το 1999.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Oikotrust, Χρήστος Τραμπούκης, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά του διατηρητέου ακινήτου το 2017 και στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων. Το κτήριο των πέντε ορόφων(συν υπόγειο και ισόγειο), που χτίστηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Φιλιζή και χρησιμοποιήθηκε ως το 1973 για να στεγάσει την Κλινική Ανδρεάδη θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία με 100 επιπλωμένα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κτήριο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει φοιτητές το 2020.

Η πρόσοψη στην οδό Βενιζέλου

 Άποψη του διατηρητέου από την οδό Τοσίτσα

Παράλληλα, την 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα αρχίσουν να λειτουργούν τα φοιτητικά διαμερίσματα στο καινούργιο ακίνητο που κατασκεύασε η Oikotrust στην οδό Πλάτωνος 16, επένδυση που έφθασε το 1 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο 8 ορόφων με υπόγειο και ισόγειο, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε 23 σύγχρονα επιπλωμένα διαμερίσματα των 18-25 τμ με κουζίνα και τουαλέτα. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ.Τραμπούκη, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες στο κτήριο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, τα μισά διαμερίσματα έχουν ήδη μισθωθεί.

Η είσοδος του διατηρητέου κτηρίου

Ο ίδιος αναφέρει ότι το μηνιαίο κόστος για τον φοιτητή στα διαμερίσματα της Πλάτωνος, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 9 λεπτών με τα πόδια από τα Πανεπιστήμια κυμαίνεται από 450 έως 470 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τον όροφο που βρίσκεται.  Τα μισθωτήρια συμβόλαια είναι από ένα έως και τρία έτη. Οι ενοικιάσεις γίνονται με το σύστημα all in one, όπου στο ενοίκιο συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα που έχουν τα φοιτητικά σπίτια, αλλά και γρήγορο internet με οπτικές ίνες, υποστηρικτικές εξυπηρετήσεις καθώς και όλες οι συντηρήσεις και επισκευές. Το κτήριο περιλαμβάνει ακόμη κοινόχρηστο γυμναστήριο, κοινόχρηστο χώρο με πλυντήρια/στεγνωτήρια/σιδερώστρα, κάμερες ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους κα. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στα κτήρια μας δημιουργείται μια φοιτητική κοινότητα», υπογραμμίζει ο κ.Τραμπούκης.

Το κτήριο της οδού Πλάτωνος

Με τη λειτουργία των διαμερισμάτων στην οδό Πλάτωνος, η Oikotrust θα φθάσει συνολικά τα 160 δωμάτια σε τέσσερα κτήρια. To 1999 αγοράστηκε και μετατράπηκε σε φοιτητικές κατοικίες το κτήριο της Κασσάνδρου 134, το 2004 κατασκευάστηκε το κτήριο στην Λάζου Εξάρχη 5, ενώ το 2010 αγοράστηκε και ανακαινίστηκε η εστία στην οδό Αγίας Σοφίας 67, όπου από τον Μάιο λειτουργεί και roof garden.

Το roof garden στην εστία της Αγίας Σοφίας

Οι εστίες που δημιουργεί η Oikotrust είναι στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, σε μικρή απόσταση από αυτή και σε γειτονιές που οι φοιτητές, Έλληνες αλλά και ξένοι, μπορούν με άνεση και ασφάλεια να κινούνται στην πόλη, να έχουν άμεση πρόσβαση σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών δραστηριοτήτων.