Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΔΙΟΝΥΣΟ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την πυρκαγιά δύσκολη, σημειώνοντας ότι οι πυροσβέστες έδωσαν γενναία μάχη

«Η κατάσταση δείχνει σε ύφεση και βελτιωμένη», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την πυρκαγιά στις περιοχές της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου Αττικής, ενώ τόνισε πως ήδη έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων.

Διαβάστε επίσης Μάχη σε Ροδόπολη-Διόνυσο: Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα-Χτύπησε το 112 (φωτο+vid)

Σε έκτακτη ενημέρωση, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων.

«Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 10 πεζοπόρα τμήματα, 10 ελικόπτερα, 12 αεροσκάφη και το ρωσικό Beriev. Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και είναι βελτιωμένη. Το μέτωπο προς την πλευρά της Πεντέλης είναι ασφαλές, ενώ οι δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής», δήλωσε χαρακτηριστικά οι υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 11.39 το πρωί νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων 6 με 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι φλόγες να κινηθούν άμεσα ανάμεσα σε οικισμούς και κατοικίες.

Πρόσθεσε ότι η επέμβαση ήταν άμεση και έως αυτή την ώρα επιχειρούν 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη.

Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο SMS στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Για πολύ δύσκολη πυρκαγιά έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι οι πυροσβέστες έδωσαν «γενναία μάχη με τις φωτιές μέσα στις γειτονιές και στους δρόμους, έσωσαν ζωές».

Για 20 σπίτια καμένα ή με μεγάλες ζημιές μίλησε ο κοινοτάρχης Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης. 

Την επιχείρηση συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Έχουν πάντως πέσει οι άνεμοι εντάσης 5 με 6 μποφόρ που έπνεαν νωρίτερα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση», ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «είναι καλύτερη η εικόνα, υπό μερικό έλεγχο η φωτιά, φοβόμαστε αναζωπυρώσεις, πιστεύουμε μέχρι να έρθει νύχτα θα έχουν τελειώσει (κατάσβεση)  περιμένω όμως να μείνει η πυροσβεστική για να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις τη νύχτα». Αν δεν είχε η καύσιμη ύλη στα οικόπεδα θα ήμασταν πολύ χειρότερα ευχαριστώ την Πολιτική Προστασία. «Οι δημότες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο δήμαρχος. 

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση:

«Σήμερα στις 11:39, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε περιοχή μίξης δάσους και κατοικιών, νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας. Κατά την έναρξή της, έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7, με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις.

Στη νοτιοδυτική της πορεία, η πυρκαγιά πέρασε από τις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, κινούμενη ανάμεσα στους οικισμούς και σε κατοικίες. Μέσω του 112, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έλαβαν 2 SMS προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά και να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, αλλά και για να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια, καθώς και των κατοικιών τους.

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ήταν άμεση σε μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη φωτιά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Σημαντική είναι η συνδρομή πολυάριθμων εθελοντικών ομάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των δυνάμεων της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων της Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και των εθελοντών μας.

Η κατάσταση δείχνει σε ύφεση και βελτιωμένη, το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές, αλλά παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην πυρκαγιά, την οποία συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτίων της και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο και θα ήθελα να δώσω το λόγο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη και να τον ευχαριστήσω γιατί από την πρώτη στιγμή βρισκόταν μαζί μας και μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, συντόνιζε από αέρος την επιχείρηση».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε: «Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση, καθολική  και πολύ στοχευμένη. Ήμασταν όλοι εδώ, σε πλήρη κινητοποίηση, με τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ εγώ με τον Γενικό Γραμματέα κ. Παπαγεωργίου ήμασταν στον εναέριο συντονισμό.

Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που κινούνταν επικόρυφα, μεταφερόταν δηλαδή από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα. Οι πυροσβέστες έδωσαν μια πολύ γενναία μάχη με τις φωτιές μέσα στις γειτονιές, μέσα στις πόλεις, στους δρόμους και διέσωσαν περιουσία και τις πολύτιμες ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο και οι εθελοντές, αλλά και οι αστυνομικοί, οι οποίοι πήραν όλα τα μέτρα προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν αυτή τη στιγμή τα αίτια της πυρκαγιάς και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα, ενώ συνδρομή στο έργο τους λαμβάνουν κι από τις αστυνομικές δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Είμαστε όλοι εδώ νυχθημερόν και θα προστατέψουμε με απόλυτη προσήλωση, με απόλυτη αφοσίωση, το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους ευαίσθητούς οικισμούς που βρίσκονται μέσα ή περιξ των δασών εδώ στην Αττική και φυσικά, είμαστε εδώ για να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές.

Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Είναι πολύ δύσκολες αυτές οι μέρες. Σας παρακαλούμε θερμά όλους να μην ανάβετε φωτιές στην υπαίθρο. Ας σταματήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτές τις μέρες, διότι και τις επόμενες μέρες, οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ υψηλός. Σας ευχαριστούμε».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ