Skip to main content

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής εν όψει «Μήδειας» ο δήμος Πυλαίας–Χορτιάτη

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής εν αναμονή της εισβολής της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, όπως και η υπόλοιπη χώρα, εν αναμονή της εισβολής της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή για τη «Μήδεια»- Χιονόστρωση έως 5 πόντους στο κέντρο

Το σχέδιο του δήμου επικαιροποιήθηκε στις τελικές του λεπτομέρειες σε μεγάλη σύσκεψη σήμερα στο δημαρχείο Πανοράματος ενώ έγινε και τεχνική επιθεώρηση όλων των οχημάτων.

Όλες οι υπηρεσίες του δήμου κάτω από τις οδηγίες του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων τίθενται σε επιφυλακή, από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε συνεργασία και με τη δημοτική αστυνομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και τις εθελοντικές ομάδες του δήμου με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, με SMS στα κινητά των πολιτών ο δήμος προειδοποιεί τους δημότες για τα δύσκολα 24ωρα που έρχονται και τους ενημερώνει με χρηστικές πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όλα τα δημαρχεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες θα λειτουργούν σε 24ωρες βάρδιες για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

• Τα τηλεφωνικά κέντρα που λειτουργούν 24 ώρες / 24ωρο είναι:

✓ Το γνωστό 15195
✓ Στο δημαρχείο Πανοράματος,  2313 301000
✓ Στο πρώην δημαρχείο Πυλαίας, 2313 302660
✓ Στο κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη,  2310 349508
✓ Στο πρώην δημαρχείο Ασβεστοχωρίου,  2313302000
✓ Στο κοινοτικό κατάστημα Φιλύρου,  2310 677000
✓ Στο κοινοτικό κατάστημα Εξοχής, 2310 357186

Στη μάχη με τη Μήδεια ρίχνονται:

• Στόλος 40 οχημάτων – μεταξύ των οποίων 22 εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς και φορτωτές και JCΒ, αλλά και συνοδευτικά οχήματα.

• Πάνω από 1.500 τόνοι αλατιού για την τροφοδοσία των εκχιονιστικών.

• 1500 συσκευασμένες σακούλες με αλάτι για τους δημότες (αυλές και δυσπρόσιτες περιοχές) στους χώρους συγκέντρωσης του αλατιού σε κάθε δημοτική ενότητα.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία για τη διευκόλυνση της κίνησης των ΙΧ και των εκχιονιστικών οχημάτων.

«Τα επόμενα 24ωρα το lockdown επιβάλλεται λόγω και των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Απευθύνω έκκληση στους δημότες να μην παρεμποδίζουν την κίνηση των εκχιονιστικών είτε με άσκοπες μετακινήσεις είτε με παράνομη στάθμευση των οχημάτων τους. Περιμένουμε τη Μήδεια, βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να βγούμε ασπροπρόσωποι και σε αυτόν τον χιονιά!», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την  Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική

Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και μέσα στις πόλεις.
2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό που θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.
3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο.
4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Από το Σάββατο το πρωί στις 7 ως τις 10 το βράδυ, αλλά και τις επόμενες ημέρες της κακοκαιρίας με το ίδιο ωράριο λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές για την εξυπηρέτηση των δημοτών σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

στην Πυλαία:2310904747, 2310321546              
στο Πανόραμα:2310343662
στον Χορτιάτη:2310349508
στο Ασβεστοχώρι- Εξοχή:  2313302034
στο Φίλυρο:2310678546

Θα εξυπηρετούνται περιπτώσεις:

α) δημοτών ηλικιωμένων ή με κινητικά προβλήματα προκειμένου να εμβολιασθούν, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
β) περιπτώσεις μοναχικών, ηλικιωμένων ανθρώπων και ευπαθών ομάδων που χρειάζονται φάρμακα και τρόφιμα κατ’ οίκον.
Τέλος ανακοινώνεται ότι η διεξαγωγή των rapid tests που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο Πανόραμα αναβάλλεται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)  συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

❖Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

❖Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

❖Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

❖Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

❖Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

❖Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

❖Να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε κεντρικότερους δρόμους και όχι δυσπρόσιτους δρόμους, προσέχοντας όμως να μην παρεμποδίζουν την κίνηση των εκχιονιστικών.

Αν μετακινούνται πεζοί:

❖Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

❖Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.