Skip to main content

Σε κλοιό διαδηλώσεων η Βουλγαρία-Ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης (vid)

Οι διαδηλωτές, που στηρίζονται από την αντιπολίτευση, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη κι έχει δεσμούς με ολιγάρχες.

Οι διαδηλωτές κλιμάκωσαν χθες βράδυ την πίεση στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας, στήνοντας μεγαλύτερους καταυλισμούς με τέντες κι εκτοξεύοντας αυγά και ντομάτες στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Σόφια.

Επί έναν μήνα, οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Οι διαδηλωτές, που έχουν τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών και του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη κι έχει δεσμούς με ολιγάρχες. Η κυβέρνηση, συνασπισμός εθνικιστών και συντηρητικών, στην εξουσία από το 2017, επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί «υπό την πίεση διαδηλώσεων στους δρόμους».

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους με νέους καταυλισμούς, πάγκους και κάδους απορριμμάτων, σε τρεις σημαντικές διασταυρώσεις που είχαν ανοίξει νωρίτερα αστυνομικοί.

Χθες απομακρύνθηκαν πάνω από 20 σκηνές από τρεις βασικές διασταυρώσεις στη Σόφια, οι οποίες στήθηκαν πριν από μια εβδομάδα χωρίς άδεια προκειμένου να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία, σύμφωνα με την αστυνομία.