Skip to main content

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάντα ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να συζητάμε, εάν υπάρχει η όποια περίπτωση συμφωνίας», δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση «φαίνονται δύσκολες» και υπάρχει μια διαφορά που πρέπει να γεφυρωθεί δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας όμως πως παραμένει ανοικτή η πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Προφανώς, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάντα ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να συζητάμε, εάν υπάρχει η όποια περίπτωση συμφωνίας», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

«Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τους δικούς του νόμους, αυτό είναι που ψήφισαν οι πολίτες, και πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα ύδατά μας και τα αλιευτικά μας δικαιώματα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η πόρτα είναι ανοικτή, θα συνεχίσουμε να συζητάμε αλλά θα πρέπει να πω ότι τα πράγματα φαίνονται δύσκολα. Υπάρχει μια διαφορά που χρειάζεται να γεφυρωθεί».

«Μένουν μόνο λίγες ώρες» λέει ο Μπαρνιέ

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν «μόνο λίγες ώρες» για να ακολουθήσουν τον πολύ «στενό» δρόμο για μια εμπορική συμφωνία που θα αποτρέψει το πιο ταραχώδες φινάλε στην κρίση του Brexit σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ την Παρασκευή.

Καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στα άκρα, αμφότερες οι πλευρές απαιτούν συμβιβασμούς εν μέσω ενός πλήθους συχνά αντιφατικών μηνυμάτων.

Μια συμφωνία θα εξασφάλιζε ότι το εμπόριο αγαθών που αποτελεί το ήμισυ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ-ΗΒ, αξίας σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα παραμείνει απαλλαγμένο από δασμούς και ποσοστώσεις μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η πορεία προς μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ στενή».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή και σκοτεινή κατάσταση», είπε ο Barnier. "Έχουμε πολύ λίγο χρόνο που απομένει, λίγες μόνο ώρες για να εργαστούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με χρήσιμο τρόπο εάν θέλουμε να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου».

Η στερλίνα, η οποία ταλαντεύτηκε στο ρυθμό των ειδήσεων Brexit για πέντε χρόνια, υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,3513 δολάρια.

JP Morgan: Στο 70% οι πιθανότητες συμφωνίας

Η  αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan ανέφερε ότι η πιθανότητα μιας εμπορικής συμφωνίας του Brexit έχει αυξηθεί στο 70% από το 60%.

«Η αίσθησή μας είναι ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας έχει αυξηθεί από το 60-40 που είχαμε καθώς ξεκίνησε η εβδομάδα και τώρα την υπολογίζουμε σε 70-30», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ, αναλυτής της JPMorgan, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας.

«Κατά την άποψή μας, μπορούν να σχεδιαστούν λύσεις σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, με τις οποίες και οι δύο πλευρές να μπορούν να ζήσουν, ακόμα κι αν η διαδικασία του να φθάσει κανείς σε αυτές είναι δύσκολη».