Skip to main content

Σε μοναστήρι της Σκιάθου υφάνθηκε η πρώτη γαλανόλευκη της Επανάστασης (vid)

Το αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη μάλιστα και ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στο ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στη θέση Αγαλλιανού, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε το 1807 η πρώτη γαλανόλευκη των απαρχών της Επανάστασης, η οποία σήμερα βρίσκεται στην ελληνική Βουλή.

Εκεί είχε καταφύγει το 1807 ο Νικοτσάρας και μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα (+1809) σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, τη λεγόμενη πελαγίσια σημαία.

Το αυτοσχέδιο σύμβολο ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807 σε τελετή στην οποία παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σήμερα στο Μουσείο της Ιεράς Μονής βρίσκεται ο αργαλειός.

Με την ευκαιρία της Επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η ιδέα μιας ομαδικής εικαστικής εγκατάστασης στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με αντικείμενο την ελληνική σημαία. Η έκθεση σε διοργάνωση του dήμου Σκιάθου, εντάσσεται στο πρόγραμμα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 21», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το απόγευμα της Κυριακής στο ιστορικό μοναστήρι παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου και του δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021