Skip to main content

Σε πύρινο κλοιό η Σικελία - 150 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Μετά τις πυρκαγιές της Σαρδηνίας, που κατέκαψαν πάνω από 200.000 στρέμματα, τώρα τα πύρινα μέτωπα απειλούν κατοικημένες περιοχές της Σικελίας.

Οι πυρκαγιές έφθασαν μέχρι τα περίχωρα του Παλέρμο και την Κατάνη αναγκάζοντας περίπου 150 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν δια της θαλάσσιας οδού με ην βοήθεια της ακτοφυλακής. Οι κάτοικοι, στην αρχή, δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους και προσπάθησαν να σβήσουν μόνοι τους τις φλόγες θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. Προς το παρόν, θα φιλοξενηθούν στο Παλέ ντε Σπορ της πόλης. 

Στο μεταξύ η ιταλική δικαιοσύνη αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσει αν στις καταστροφές εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα της μαφίας ή αν οφείλονται μόνον στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό άνεμο. Οι συνθήκες αυτές δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών και απαιτούν μαζικές ρίψεις νερού με ελικόπτερα και αεροσκάφη καναντέρ.  Συνολικά τα μέτωπα είναι 162. 

Καύσωνας 40+ βαθμών στην Κάτω Ιταλία

Πυρκαγιά και στην Πιάνα Ντελι Αλμπανέζι, όπως και στο Σαν Τζουζέπε Γιάτο, κοντά στο Παλέρμο. Από χθες το βράδυ η πρωτεύουσα της Σικελίας έχει γεμίσει στάχτη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στέλνει ενισχύσεις από άλλα σημεία του νησιού, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Όπως και στην Σαρδηνία, απειλούνται πολλές γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν προσπάθειες μαζί με τους εθελοντές για να σώσουν τα ζωντανά και την πηγή εισοδήματός τους.

Και σε όλη την Κάτω Ιταλία παράλληλα, η θερμοκρασία ξεπερνά σήμερα τους 40 βαθμούς. Η Πολιτική Προστασία συνιστά σε όποιον έχει προβλήματα υγείας και στους ηλικιωμένους να μην βγουν από το σπίτι. Αλλά ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle