Skip to main content

Σε πράσινο άξονα περιπάτου μετατρέπεται περιοχή στον δήμο Παύλου Μελά

Υπεγράφη η σύμβαση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της οδού Ε. Τραπεζούντος στην Πολίχνη - Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το έργο.

Στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της οδού Ε. Τραπεζούντος σε πράσινο άξονα περιπάτου και διασύνδεσης σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου Παύλου Μελά, προχωρούν ο Δήμος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε μια περιοχή, η οποία διαθέτει σημαντικά μνημεία και χώρους όχι μόνο τοπικού, αλλά και υπερτοπικού ενδιαφέροντος. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε Περιφέρεια και Δήμος αφορούν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, τη δημιουργία υποδομών βιώσιμης κινητικότητας και την ενίσχυση του πρασίνου σε δυο άξονες, την Ε. Τραπεζούντος και την 25ης Μαρτίου, που συνδέουν αυτούς τους χώρους. Έτσι, αφενός θα αναδείξουμε τα τοπόσημα της περιοχής, αφετέρου θα δημιουργήσουμε μια πράσινη διαδρομή μήκους 2,3 χιλιομέτρων, μέσα στον αστικό ιστό στην περιοχή της Πολίχνης, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων (υποδομές άρδευσης, απορροής ομβρίων και ηλεκτροφωτισμού, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, νέες φυτεύσεις, αστικός εξοπλισμός και σημάνσεις) στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένας άξονας βιώσιμης κινητικότητας και μια σύγχρονη αστική οδός.

Οι άξονες όπου θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις είναι η Ε. Τραπεζούντος και η 25ης Μαρτίου, που διασυνδέουν τοπόσημα της περιοχής: τον ιστορικό τόπο - υπαίθριο πολιτιστικό κέντρο των Βυζαντινών Νερόμυλων, τον πράσινο θύλακα του άλσους Πολίχνης, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Νικολαΐδης» (περιλαμβάνει δύο κλειστά γυμναστήρια, ανοιχτά γήπεδα τένις, βόλεϊ και ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου), το κέντρο προστασίας ηλικιωμένων «Ποντίων Κυριών», τη Δημοτική βιβλιοθήκη ΔΚ Πολίχνης.

Η άμεση περιοχή επιρροής στην οποία χωροθετούνται οι παρεμβάσεις είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ συνδέεται με τα δύο νοσοκομειακά συγκροτήματα Παπαγεωργίου και 424 καθώς και το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Μεταξύ των έργων που έχουν σχεδιαστεί περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη παρέμβαση διαχείρισης της κυκλοφορίας, βελτίωσης των συνθηκών οδικής ασφάλειας, πεζής διέλευσης, περιπατητικής αναψυχής και βελτίωσης του μικροκλίματος για το μήκος των συνεχόμενων οδών Ε. Τραπεζούντος και Αγνώστου Στρατιώτου από τη συμβολή της πρώτης με την παράπλευρη περιφερειακή οδό έως τη διασταύρωση της δεύτερης με την οδό Παπάφη. Στην ίδια ολοκληρωμένη παρέμβαση περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της οδού 25ης Μαρτίου με νέες φυτεύσεις και ηλεκτροφωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι βασικές υποδομές άρδευσης πρασίνου, απορροής ομβρίων και ηλεκτροφωτισμού, συγκοινωνιακές και αρχιτεκτονικές εργασίες διαμορφώσεων ζωνών κυκλοφορίας οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, κατασκευής πεζοδιαβάσεων και ραμπών, διαχωριστικών νησίδων κυκλοφορίας, στάσεων λεωφορείων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, αλλά και εργασίες πρασίνου με την διαμόρφωση περίπου έξι στρεμμάτων νέων πράσινων χώρων, τη φύτευση 6.496 νέων δέντρων και θάμνων και 2,2 χιλ.τ.μ. χλοοτάπητα.

Οι εργασίες πρασίνου αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της πράξης εφόσον σκοπεύουν, ουσιαστικά, στη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου», δηλαδή, αξόνων κυκλοφορίας που θα δημιουργούν μια ευχάριστη, φιλική, φυσική διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες προκειμένου αυτοί να μετακινούνται μεταξύ των σημείων τοπικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος.

Η παρέμβαση χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 3,4 εκ. ευρώ.