Skip to main content

Πόλος έλξης για πολυεθνικές εταιρείες call centers η Θεσσαλονίκη

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία Téléperformance αναζητά γραφεία στην πόλη - Δυσεύρετοι οι μεγάλοι, σύγχρονοι χώροι στη Θεσσαλονίκη

Σε προορισμό για υπηρεσίες outsourcing αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πόλο έλξης για εταιρείες call centers, μεταξύ των οποίων είναι η γαλλική πολυεθνική,  Teleperformance, άκρως δυναμική στον τομέα των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρεία, που είναι εγκατεστημένη και στη χώρα μας, επιθυμεί να επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας μεγάλους γραφειακούς χώρους. Η κινητικότητα της εταιρείας για τη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται και από το γεγονός πως βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης εργαζομένων για να στελεχώσουν τα καινούργια της γραφεία.

Η Teleperformance, διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες, απασχολεί 300.000 εργαζόμενους, ενώ τα έσοδα της για το 2018, άγγιξαν τα 5,3 δις. δολάρια.

Στο πλαίσιο της επέκτασής της στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία δημιουργεί περισσότερες από 480 νέες θέσεις εργασίας, που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης πελατών, τεχνικής υποστήριξης, πωλήσεων, διαχείρισης social media περιεχομένου και gaming support, για λογαριασμό των σημαντικότερων εταιριών παγκοσμίως.

Και αν η γαλλική πολυεθνική θέλει να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις ομίλων, όπως ο αμερικανικός Sitel, ο οποίος ανακοίνωσε, πρόσφατα το σχέδιο του για επενδύσεις στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας κέντρο υπηρεσιών outsourcing αρχικά στην Αθήνα, που θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας. Ο όμιλος Sitel ιδρύθηκε το 1985 στις ΗΠΑ. Σήμερα διαθέτει γραφεία σε 27 χώρες και εξυπηρετεί συνολικά 70 χώρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πρόσφατος νόμος 4605/2019 εισήγαγε σημαντικά κίνητρα και ενισχύσεις για τη δημιουργία μονάδων παροχής κοινών υπηρεσιών (Business Services Centres, Shared Services centres) από ξένους ομίλους στη χώρα μας, γεγονός που έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των εταιρειών του συγκεκριμένου χώρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι δύο πολυεθνικοί όμιλοι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν παρόμοιες επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Σε Αμερική και Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Αγγλία, οι υπηρεσίες των εταιρειών call center είναι τόσο διαδεδομένες, που το 80% των επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μια φορά μία από αυτές.

Τι συμβαίνει με τους γραφειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μεγάλα γραφεία στη Θεσσαλονίκη να αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο στην υλοποίηση του καθώς οι σύγχρονοι, υψηλών προδιαγραφών χώροι, συχνά άνω των 1.500 τμ είναι δυσεύρετοι στη Θεσσαλονίκη και δη στο κέντρο αυτής, που αποτελεί συνήθως την πρώτη επιλογή των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα να στρέφονται τόσο στην ανατολική, όσο και στη δυτική πλευρά της πόλης αναζητώντας την τύχη τους.

Τα ζητήματα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι πέραν των υψηλών standards που επιθυμούν να διαθέτουν οι γραφειακοί χώροι που θα επιλέξουν, είναι το θέμα της ασφάλειας, του πάρκινγκ, αλλά και η γειτνίαση.

Γνώστες της κτηματαγοράς λένε ότι δημιουργείται μία νέα hot τάση στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, καθώς πολυεθνικές που προέρχονται από μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, συρρέουν στην πόλη, αναζητώντας χώρους υψηλών προδιαγραφών με αποτέλεσμα να δημιουργείται κινητικότητα για την κατασκευή τέτοιων γραφείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κτηρίου, που ανακατασκευάζεται αυτή την περίοδο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, και είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους επάνω ορόφους του, γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών.