Skip to main content

Σε συναγερμό για τη γρίπη των πτηνών παρότι δεν έχουμε ακόμη κρούσμα στην Ελλάδα

Στην Κεντρική Μακεδονία οι έλεγχοι δεν κατέγραψαν κάποιο κρούσμα, όμως οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή διότι εστίες υπάρχουν σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται κάποιο κρούσμα, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.

Η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας επισήμανε με ανακοίνωσή της τον κίνδυνο να επανεμφανιστεί έπειτα από χρόνια ο εφιάλτης της γρίπης των πτηνών και στην Ελλάδα, αφού η νόσος ήδη έχει εμφανιστεί σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπάτος, αυτές οι βαλκανικές χώρες βρίσκονται σε κοινό μεταναστευτικό διάδρομο άγριων πτηνών με την Ελλάδα και γι' αυτό σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες, που προετοιμάζονται και ενημερώνουν, προκειμένου να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς ανησυχητική διασπορά η νόσος στη χώρα μας, με τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Ήδη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν αρχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτηνά τόσο στα σφαγεία και τις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως και σε είδη της άγριας πανίδας και σύμφωνα με τον κ. Μπάτο μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία δεν έχει καταγραφεί κρούσμα.

Η ανησυχία λόγω της γειτνίασης ειδικά με τη Βουλγαρία, όπου υπάρχουν κρούσματα, είναι δεδομένη και η εξέλιξη παρακολουθείται ώστε να υπάρξει η κατάλληλη άμεση αντίδραση εάν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, που το πιθανότερο είναι να εντοπιστεί στη βόρεια Ελλάδα.

Εγκύκλιος σχετική με τη γρίπη των πτηνών εκδόθηκε κι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς δεν είναι μόνο οι βαλκανικές χώρες που βλέπουν τη γρίπη των πτηνών να τις προσβάλλει εκ νέου, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σχετική προειδοποίηση υπάρχει από την ΕΕ από τον προηγούμενο Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε εκτροφές πτηνών στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 400 εστίες της νόσου. Στην εγκύκλιο το υπουργείο προειδοποιεί ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οικόσιτες εκμεταλλεύσεις να λαμβάνουν τα μέτρα βιοασφάλειας, κάτι που ισχύει και για τους δασικούς υπαλλήλους, τους κυνηγούς, τους θηροφύλακες, τους ορνιθολόγους και όσους έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά.

Οι πολίτες και οι πτηνοτρόφοι πρέπει να είναι προσεχτικοί και για να προστατευτούν συνιστάται να μην έρχονται σε επαφή με νεκρά πτηνά, παρά μόνο εάν φορούν τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.