Skip to main content

Σε τιμές ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός - Εκτινάχθηκε στο 10,2% τον Απρίλιο

Μετά από 27 έτη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε διψήφιο νούμερο, επιβαρύνοντας τον Έλληνα καταναλωτή, από 8,9% που ήταν τον Μάρτιο.

Νέο ρεκόρ κατέρριψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο καθώς σκαρφάλωσε στο 10,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά από 27 έτη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε διψήφιο νούμερο, επιβαρύνοντας τον Ελληνα καταναλωτή.

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

- 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.

- 14,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

- 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

- 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

- 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, βενζίνη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

- 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πακέτο διακοπών.

- 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

- 0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών – μελών της ευρωζώνης, μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%.

Συγκεκριμένα, η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.