Skip to main content

Σε βιολογικό Σίνδου και δεξαμενές στον Εύοσμο τα δύο πρώτα έργα ΑΠΕ της ΕΥΑΘ

H εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση θέσεων που να μπορούν να εκδοθούν άδειες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στις αρχές του 2022 θα θέσει και πάλι σε λειτουργία η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης τη μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας από βιοαέριο που παράγεται από λύματα που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο. Η μονάδα, που ήδη βρίσκεται σε φάση συντήρησης και προετοιμασίας, αφενός θα ξεραίνει τη λυματολάσπη με τη θερμότητα χωρίς τη χρήση φυσικού αερίου, όπως συμβαίνει τώρα και αφετέρου θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για ιδιοκατανάλωση, ικανό να καλύψει κατά 50% τις ανάγκες λειτουργίας του βιολογικού.

Οι εγκαταστάσεις είναι ολοκληρωμένες από το 2007, όταν λειτούργησαν για μικρό διάστημα, αλλά η λειτουργία τους σταμάτησε γρήγορα για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ήταν υπερδιαστασιολογημένη, δηλαδή δεν υπήρχε τότε αρκετό βιοαέριο, που σήμερα υπάρχει. Δεύτερον, επειδή εκείνη την εποχή τόσο το ρεύμα, όσο και το φυσικό αέριο είχαν πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που δεν ισχύει στις μέρες μας. Επίσης, η ΕΥΑΘ πρόκειται να εγκαταστήσει άμεσα φωτοβολταϊκά πάνελ στη μεγάλη δεξαμενή και στο αντλιοστάσιο του Ευόσμου αντλιοστάσιο, μέσω των οποίων θα διασφαλίσει το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία των μονάδων αυτών.
 
Πρόκειται για τα δύο πρώτα έργα της ΕΥΑΘ που εντάσσονται στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση θέσεων που να μπορούν να εκδοθούν άδειες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, κάτι που αποδεικνύεται στις μέρες μας αρκετά δύσκολο, καθώς η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζεται, πλέον, κορεσμένη και εξαιρετικά ανταγωνιστική.  
 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας της εταιρείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% ανά κυβικό μέτρο νερού και λυμάτων που επεξεργάζεται η ΕΥΑΘ μέχρι το 2030. Άλλωστε το κόστος της ενέργειας είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα τα υπόλοιπα της εταιρείας. Τα 14,5 εκατ. ευρώ ετησίως που πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα και το 1,1 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο συνιστούν δαπάνες μεγαλύτερες από τη μισθοδοσία, αλλά και από τις επισκευές βλαβών στα δίκτυα.
 
Σαρανταπέντε προσλήψεις

Στο μεταξύ, στην ΕΥΑΘ ελπίζουν μέχρι το τέλος του 2021 να έχει συμβασιοποιηθεί η εργολαβία για την επέκταση του διυλιστηρίου νερού, ώστε να μπορέσει να διπλασιαστεί η δυναμικότητα του. Στον σχετικό διαγωνισμό του έργου, προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, μειοδότησε η Intrakat, αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε την προσφορά. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής. Εφόσον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απορρίψει την προσφυή, η ΕΥΑΘ θα προχωρήσει στην κατοχύρωση του έργου στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, η προσφορά της οποίας ήταν δεύτερη στο διαγωνισμό.  Εάν τα πράγματα κυλήσουν φυσιολογικά από εδώ και πέρα, το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και θα έχει ολοκληρωθεί μετά από 30 μήνες, στα μέσα του 2024. Με τον διπλασιασμό της ποσότητας νερού που θα μπορεί να επεξεργαστεί το διυλιστήριο νερού η ΕΥΑΘ θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα για παροχή ή αύξηση της ποσότητας που παρέχει σε δήμους της περιοχής.

Πρόκειται για τους δήμους Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης και Ωραιοκάστρου, που καταγράφουν αύξηση των αναγκών τους. Επίσης, η ΕΥΑΘ ετοιμάζεται να δρομολογήσει τις προσλήψεις 45 εργαζομένων, με τη σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ να αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ειδικότητες μηχανικών, επιστημόνων πληροφορικής και τεχνιτών, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Η διαφορά από προηγούμενους διαγωνισμούς θα είναι ότι όσοι προσληφθούν δεν θα μπορούν να παραιτηθούν πριν περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Κι αυτό διότι όπως παρατηρήθηκε -και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- αρκετοί από τους 145 εργαζομένους που προσέλαβε η ΕΥΑΘ πριν από τρία χρόνια δεν εργάστηκαν για την εταιρεία, αλλά προτίμησαν τελικά να απασχοληθούν σε φορείς του Δημοσίου που επίσης είχαν κάνει αίτηση πρόσληψης.