Skip to main content

ΣΕΑ: Να μην υποβαθμιστεί η απόφαση του ICOMOS για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Ο ΣΕΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της και την έκκληση της Διεθνούς Συνέλευσης του ICOMOS για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου.

«Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της και την έκκληση της Διεθνούς Συνέλευσης του ICOMOS, για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης» τονίζει σήμερα σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται στο ψήφισμα που είχαν υποβάλει, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή και η ομάδα της Ευρώπης (Europe Group) του ICOMOS, για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και το οποίο εγκρίθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με συντριπτική πλειοψηφία (επί 691 ψήφων, 621 υπέρ, 58 αποχές, 4 κατά) από τη Γενική Συνέλευση του ICOMOS (Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενημερώνει επίσης, ότι στις 10/12/2020 κατέθεσε το εν λόγω ψήφισμα στο ΣτΕ, προκειμένου να τεθεί υπόψη της ολομέλειας που θα κρίνει την προσφυγή κατά την απόφασης απόσπασης. «Η απόφαση της 20ής Διεθνούς Συνέλευσης του ICOMOS για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, αποτελεί ηχηρό μήνυμα που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί» τονίζει ο ΣΕΑ.

Το ICOMOS αποτελεί έναν από τους συμβουλευτικούς οργανισμούς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αποτελεί τον φορέα που αξιολογεί όλες τις προτάσεις για συμπερίληψη στον επίσημο κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε το 1965 σε συνέχεια της Χάρτας της Βενετίας, του επιστημονικού κώδικα προστασίας και αποκατάστασης μνημείων. Η γνώμη της Διεθνούς Συνέλευσης του ICOMOS έχει βαρύνουσα σημασία για όλους τους ειδικούς επί των μνημείων.
 
Στην ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι «τα μέλη της Διεθνούς Συνέλευσης του ICOMOS, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και την τεκμηρίωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έκριναν αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και απέρριψαν την επιχειρηματολογία όσων - μεταξύ αυτών και των 14 μελών του ΚΑΣ - υπερθεματίζουν υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων. Το συντριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει περίτρανα ότι, σε αυτή την υπόθεση, η υπουργός και τα 14 μέλη του ΚΑΣ είναι απομονωμένα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Τέλος, ο ΣΕΑ καλεί «τα μέλη του ΚΑΣ, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΣΕΑ, έστω και τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που πλήττει έτι περαιτέρω το κύρος του Συμβουλίου».