Skip to main content

Σεντένο: Υπερπλεόνασμα από την Ελλάδα για τρίτη χρονιά

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι τα έως τώρα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα θα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της εξέφρασε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο.

Mιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι τα έως τώρα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα θα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους και ειδικά αυτόν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρίτη διαδοχική χρονιά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι και χθες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o κ. Σεντένο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, είχαν σχολιάσει: μην περιμένετε δυσάρεστες εκπλήξεις από την Ελλάδα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνης τους στη χώρα μας.

Όσον αφορά στο φλέγον θέμα των ημερών στην Ε.Ε., αυτό της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ενιαίου συστήματος αφάλισης καταθέσεων, υπογραμμίζοντας πως μόνο με το στοιχείο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μία τραπεζική ένωση. Ωστόσο αναγνώρισε πως εξακολουθεί να είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνο στα τραπεζικά συστήματα του κάθε κράτους μέλους για να δημιουργηθεί το δίχτυ αυτό.

Όσον αφορά στην πρόταση για ενιαίο προϋπολογισμό, σημείωσε πως αυτός δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις χώρες από τις υποχρεώσεις τους να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.