Skip to main content

Σέρρες - Χαρδαλιάς: Στόχος να αποτραπεί το lockdown - 239 ενεργά κρούσματα

Έκκληση για τήρηση των μέτρων στις Σέρρες - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Τι ειπώθηκε για τη λειτουργία των σχολείων στην έκτακτη σύσκεψη.

Έκκληση στους πολίτες του νομού Σερρών για τήρηση των μέτρων απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή.

«Δεν είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε lockdown αλλά για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. Όπως ανέφερε, «το ζήτημα της έξαρσης στις Σέρρες σχετίζεται με τη διασκέδαση, αυτό είναι ξεκάθαρο».

«Υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα, αυτή τη στιγμή 239 ενεργά κρούσματα που η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι στο δήμο Σερρών αλλά μετακινούνται και στους υπόλοιπους δήμους», σημείωσε ο υφυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει «καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας». «Το σημαντικότερο είναι ότι οι άμεσοι σύμμαχοί μας σε αυτή τη μάχη είναι νέοι άνθρωποι τους οποίους καλούμε αυτές τις μέρες να συμμαχήσουν μαζί μας», υπογράμμισε.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δειγματοληψίες, ενημέρωση του κόσμου και περισσότεροι έλεγχοι.

Αναφορικά με τα σχολεία ανέφερε ότι δεν παρουσιάζουν καμία ενδοσχολική συρροή άρα δεν υπάρχει θέμα να κλείσουν. «Τα παιδιά όταν θα είναι κλειστά τα σχολεία που θα βρίσκονται: Αυτό το ζήτημα έχει λυθεί παγκοσμίως. Αν δείτε όλες οι χώρες τα σχολεία κλείνουν τελευταία γιατί εφαρμόζουν σκληρά και ισχυρά πρωτόκολλα από την πρώτη στιγμή».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αποφύγουμε το lockdown, γιατί θα ήταν καταστροφικό, μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα, είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη».

«Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στις Σέρρες είναι επιθετική και απαιτεί καθολική και πιστή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού, όπως προβλέπονται από το επίπεδο επιτήρησης 3 (πορτοκαλί συναγερμός), στο οποίο έχουν μπει οι Σέρρες τις τελευταίες μέρες. Ενδεχόμενη είσοδος στο επίπεδο επιτήρησης 4 (κόκκινος συναγερμός) συνεπάγεται μέτρα με χαρακτηριστικά lockdown το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, διότι θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό καθένας μας πρέπει να τηρήσει πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Η κατάσταση, ειδικά στο Δήμο Σερρών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι πάνω από το 90% των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται μέσα στην πόλη των Σερρών. Κατανοώ ότι έχουμε όλοι κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα, είμαστε όμως όλοι υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία και γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια μαζί. Ευρεία χρήση μάσκας, τήρηση των αποστάσεων και πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής είναι τα μόνα όπλα μας σε αυτή τη μάχη. Είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό τον εφιάλτη. Είναι στο χέρι μας να δούμε τις επόμενες μέρες τα κρούσματα να μειώνονται αντί να αυξάνονται και να επιστρέψουν οι Σέρρες στο ‘κίτρινο’ και γιατί όχι στο ‘πράσινο’», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας τόνισε ότι ανεξάρτητα από την κατηγορία που βρίσκεται κάθε περιοχή, πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και η ένταξη μίας περιοχής σε κατηγορία δεν είναι τιμωρητική. Γίνονται περίπου 25.000 τεστ την ημέρα στη χώρα. Επίσης επανέλαβε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι και ότι με την τήρηση των μέτρων διευκολύνουμε το σύστημα υγείας που έτσι πιέζεται λιγότερο. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα υπάρχει όλη την εβδομάδα στις Σέρρες για τη διενέργεια rabit test.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τον δήμο, με στόχο να αποφευχθεί το lockdown, ειδικά και για τα μέτρα που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις, και κάλεσε σε τήρηση των πρωτοκόλλων και των κανόνων ασφαλείας. Προσοχή, ψυχραιμία και πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων συνέστησε ο κ. Σπυρόπουλος .

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών. Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης και Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης, και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας Δημήτρης Μπαλακτσής.