Skip to main content

Σέρρες: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Κωνσταντίνος Ξενάκης» παρουσία Μενδώνη

«Οι Σέρρες εντάσσονται δυναμικά στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη της σύγχρονης δημιουργίας», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Με μία λαμπρή τελετή εγκαινιάστηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» στις Σέρρες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένης Δουνδουλάκη, επισήμων και πλήθος κόσμου.

«Είναι μία ημέρα γιορτής για τις Σέρρες, για τον πολιτισμό, αλλά και για την Ελλάδα, καθώς εγκαινιάζουμε ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο, για τη δημιουργία του οποίου ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκη δώρισε 171 έργα του στον δήμο Σερρών», τόνισε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων.

«Η Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης” στο Πάρκο Πολιτισμού “Κωνσταντίνος Καραμανλής” αποτελεί ένα μουσείο – κόσμημα, το οποίο βάζει μπροστά τις Σέρρες στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης, ο οποίος ευχαρίστησε για το ανεκτίμητο δώρο του πρωτοποριακού δημιουργού στην κόρη του, Λουκία Ξενάκη, η οποία παρέστη στα εγκαίνια.

Όπως είπε ο κ.Χρυσάφης, στόχος της Δημοτικής Αρχής και της ΚΕΔΗΣ ως φορέα λειτουργίας είναι να αναδείξει το Μουσείο σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, σε έναν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά, νυν Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το οποίο μεταμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο, σχεδόν ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό στα Άτομα με Αναπηρία.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 513.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή – Cultural Dipole» του INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», ενώ η σημερινή Δημοτική Αρχή διέθεσε 280.000 ευρώ από ίδιους πόρους του δήμου.

Ο κ.Χρυσάφης ευχαρίστησε όλους «όσοι διαχρονικά συμμάχησαν για να υλοποιήσουμε και να παραδώσουμε στους Σερραίους ένα στολίδι για την πόλη μας» και συγκεκριμένα: τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, τους εταίρους του δήμου Σερρών στο έργο Cultural Dipole, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τους υποστηρικτές του έργου, το Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία», την Εταιρεία Μελέτης Έρευνας Ιστορίας Σερρών (ΕΜΕΙΣ) καθώς και τον φίλο του Κωνσταντίνου Ξενάκη, Καθηγητή του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο, ο οποίος δώρισε και 13 έργα του καλλιτέχνη στο Μουσείο, τους Καθηγητές του ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά και Πάνο Τζώνο για τη τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, τις υπηρεσίες του δήμου, τους χορηγούς και τους εθελοντές.

«Το Μουσείο αποτελεί τον πυρήνα της πολιτιστικής κοιτίδας που δημιουργούμε στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Όπως του Κέντρου Ιστορίας “Κων. Καραμανλή” στο πρώην Διοικητήριο (Κ13) για το οποίο έχουμε υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σερρών.

Κατά τον χαιρετισμό της στα εγκαίνια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συνεχάρη τον δήμαρχο Σερρών και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του Μουσείου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα Κέντρο Πολιτισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης.

«Οι Σέρρες, με το μνημειακό απόθεμα που διαθέτουν, αποτελούν ένα πολιτιστικό παλίμψηστο, που αναδεικνύει τη μεγάλη ιστορική διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού.

Με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης” συμπληρώνεται η σύγχρονη πολιτιστική φυσιογνωμία της πατρίδας μας, ενώ η πόλη εντάσσεται δυναμικά στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη της σύγχρονης δημιουργίας, την οποία πλέον και φιλοξενεί», τόνισε η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας ότι το Μουσείο μπορεί να γίνει αυτοπροορισμός για τις Σέρρες.

«Είμαι βέβαιη ότι η Πινακοθήκη αυτή θα αποτελέσει ένα σπουδαίο κέντρο σύγχρονου πολιτισμού, αντάξιο της ιστορίας του μεγάλου εικαστικού μας καλλιτέχνη, αλλά και αντάξιο της μοναδικής και πλούσιας ιστορίας αυτού του τόπου», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μαζί με τους πρώην Δημάρχους Γιάννη Μωυσιάδη και Πέτρο Αγγελίδη.

Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στην Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» από τους Καθηγητές του ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά και Πάνο Τζώνο.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ακόμη οι Βουλευτές Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Λευτέρης Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών Ευάγγελος Τσιώτας, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Σερρών, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων κα.

Μετά την τελετή ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης υποδέχθηκε στο Δημαρχείο την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη παρουσία της Προέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Χρύσας Παλάζη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Γιώργο Ανδρέου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Χρυσάφης παρουσίασε τις προτάσεις και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του δήμου Σερρών για τον πολιτισμό, ενώ προσέφερε στην κυρία Μενδώνη αναμνηστικά δώρα για τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης».

Της τελετής εγκαινίων προηγήθηκε η Ημερίδα Λήξης του έργου Cultural Dipole, όπου παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η σημασία και οι προοπτικές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Ξενάκη» αλλά και του έτερου τουριστικού πόλου του έργου, του νέου Ιστορικού Μουσείου στο Petrich της Βουλγαρίας.