Skip to main content

Σέρρες: Υγεία και οικονομία στη μέγγενη του lockdown

Στο «κόκκινο» οι δομές υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών - Οριστικό λουκέτο σε καταστήματα φοβούνται οι επιχειρηματίες.

της Φωτεινής Στεφανοπούλου

Έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα των μονάδων υγείας να σηκώσουν το βάρος του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και για το μέλλον της τοπικής οικονομίας, διακατέχει τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που από τις 6 σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς lockdown.

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης αιφνιδίασε τους αυτοδιοικητικούς και τους επιχειρηματίες, που είδαν την περιοχή τους να περνά μέσα σε μόλις πέντε μέρες από το κόκκινο, δεύτερο επίπεδο των προληπτικών μέτρων, στη νέα γκρίζα ζώνη, η οποία συνεπάγεται κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αποστολή SMS για όλες τις μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν σε λόγους εργασίας και υγείας.

«Δεν ήταν αναμενόμενο. Είχαμε επιδημιολογικό φορτίο, αλλά να επιλεγεί μόνο η περιοχή μας είναι περίεργο, όταν μάλιστα τις τελευταίες μέρες ήμασταν στον μέσο όρο των κρουσμάτων. Προφανώς, όμως, αξιολογήθηκαν δεδομένα επιδημιολογικά και πλέον έχουμε μία πραγματικότητα που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού. Ο κόσμος είχε συμμορφωθεί και θεωρώ ότι ο λόγος που μπήκαμε στο γκρι είναι η κατάσταση των δομών υγείας, με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία αναφοράς για την περιοχή μας είναι στη Θεσσαλονίκη, οπότε θεωρούμαστε ενιαία υγειονομική περιοχή», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Ο δήμαρχος τόνισε πως επικρατεί πολύ μεγάλη ανησυχία και αγωνία στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς θα παραμείνουν κλειστά για 14 μέρες όλα τα καταστήματα, που παρά τα –αυστηρά και μέχρι χθες- μέτρα είχαν μία σχετική κίνηση. «Ζήτησα από τους πολίτες να έχουν ψυχραιμία και πίστη στην επιστημονική κοινότητα και φυσικά να τηρήσουν όλα τα μέτρα για να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία», τόνισε και πρόσθεσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως και στην πρώτη φάση του Μαρτίου.

Ασφυκτιά το νοσοκομείο Σερρών – Υπολειτουργούν κέντρα υγείας

Οριακή είναι πλέον η λειτουργία του νοσοκομείου Σερρών, όπου μέχρι χθες νοσηλεύονταν 30 ασθενείς με κορωνοϊό, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Ταυτόχρονα, υπολειτουργούν ορισμένα κέντρα υγείας, όπως αυτά της Μαυροθάλασσας και του Στρυμονικού, που κλείνουν το μεσημέρι, καθώς γιατροί που υπηρετούσαν σε αυτά μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα των Σερρών διαθέτει 19 κλίνες για επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID που έχουν ήδη καλυφθεί και άλλες 28 κλίνες σε πέντε θαλάμους για ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων, όμως, για λόγους ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο οι μισές.

«Σε εμάς δεν βγαίνουν γρήγορα τα τεστ, οπότε υπάρχει κλινική με ασθενείς που περιμένουν τα αποτελέσματα, όπου τα κρεβάτια είναι αναγκαστικά πιο αραιά», εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι οι διασωληνώσεις και οι κλίνες στις ΜΕΘ. «Διασωληνώνονται πάρα πολλά περιστατικά. Είχαμε έντεκα διασωληνώσεις μέσα σε τέσσερις μέρες. Για την ώρα μας καλύπτει η Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμα. Επιπλέον, έχουμε μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ για μη COVID ασθενείς. Υποτίθεται θα άνοιγαν και κάποιες ακόμα, αλλά δεν έχει γίνει κάτι», ανέφερε ο κ. Παπαμιχάλης.

Τη λειτουργία του νοσοκομείου δυσχεραίνει και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, που καλύπτει μόλις το 60%-65% των αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται 83 μόνιμοι γιατροί σε σύνολο 161 οργανικών θέσεων, 15 επικουρικοί γιατροί και 50 ειδικευόμενοι για 89 οργανικές θέσεις. Την ίδια στιγμή πέντε γιατροί έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, ενώ άλλοι δύο βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας κρουσμάτων στο συγγενικό τους περιβάλλον.

«Η κατάσταση είναι τραγική, γιατί ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να την ανατρέψουν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ακόμα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις. Ζητήσαμε να έρθει άμεσα κόσμος και να εντάξουν και τον ιδιωτικό τομέα στον σχεδιασμό, με τη λογική ότι έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία και έχουν αναβληθεί τα χειρουργεία, οπότε υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών εκτός COVID, ο οποίος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Μπορεί να δούμε και τραγικές εικόνες από άλλους ασθενείς», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης.

«Όλη η λιανική θα κλείσει»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της τοπικής οικονομίας, με τον επιχειρηματικό κόσμο να εκφράζει φόβο ότι τα εμπορικά καταστήματα που κατάφεραν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν μετά το δεύτερο lockdown.

«Όλη η λιανική θα κλείσει. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος. Το σήκωσαν την προηγούμενη δεκαετία, όταν χάσαμε 8.000 επιχειρήσεις. Είχαμε το προηγούμενο lockdown, το καλοκαίρι δεν έχουμε τουρισμό και περιμέναν οι επιχειρηματίες τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία και τα Χριστούγεννα για να δουλέψουν», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αυστηρά μέτρα, ωστόσο τόνισε πως η ανακοίνωση έπρεπε να γίνει νωρίτερα. «Δεν λες στις 13.30 ότι κλείνεις την επόμενη μέρα, όταν έπειτα από μία ώρα οι επιχειρήσεις κλείνουν. Πρέπει να ενημερώνουν σωστά και κυρίως να είναι δίκαιοι απέναντι σε όσους κλείνουν. Τουλάχιστον μερικούς να τους αποζημιώσουν, γιατί είναι ζήτημα επιβίωσης. Και βέβαια να τιμωρούνται οι παραβάτες που μας οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις», κατέληξε ο κ. Μέγκλας.