Skip to main content

Σερβία: Συμβιβαστική λύση για το Κόσοσβο ζήτησε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε την άποψη ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει μέσα από τον διάλογο να επιδιώξουν συμβιβαστική λύση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι συζητήθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα και εξήρε την ειλικρίνεια  του κ. Μακρόν.

Στο ζήτημα του Κοσόβου, που φαίνεται ότι κυριάρχησε, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε την άποψη ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει μέσα από τον διάλογο να επιδιώξουν συμβιβαστική λύση.

Ερωτηθείς στην συνέντευξη Τύπου για την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών ως πιθανή λύση, ο Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει να προτείνει κάποια λύση αλλά γνωρίζει ότι η διατήρηση των πάγιων θέσεων δεν αποτελεί συμβιβασμό.

 «Οι δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος ή ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας δεν μπορούν να παραμείνουν σταθερές εάν επιθυμούμε λύση» ανέφερε ο κ. Μακρόν. Εξέφρασε την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τον διάλογο και ανακοίνωσε ότι μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ προετοιμάζουν νέα συνάντηση των ηγετών από την Σερβία και το Κόσοβο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε πως το ζήτημα του Κοσσόβου θα πρέπει να λυθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση χωρών εκτός Ευρώπης. 

Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και γενικότερα των δυτικών Βαλκανίων ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν επίσης ειλικρινής. Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να διευρυνθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της. Τόνισε ωστόσο, ότι η διαδικασία διεύρυνσης δεν θα σταματήσει αλλά θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διεργασίες εσωτερικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ε.Ε. δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να μπορεί να δεχτεί στους κόλπους της την Σερβία και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων» διεμήνυσε ο Μακρόν.  
Τα θέματα οικονομικής συνεργασίας επίσης κυριάρχησαν στις συνομιλίες Βούτσιτς -Μακρόν. Υπεγράφησαν συνολικά 22 συμφωνίες με κυριότερες την κατασκευή του Μετρό στο Βελιγράδι, την διαχείριση αποβλήτων της πρωτεύουσας, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τηλεθέρμανσης και την αγορά συστημάτων αεράμυνας τύπου «Mistral». 

Οι πρόεδροι Μακρόν και Βούτσιτς, αργά το απόγευμα, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Α' Παγκοσμίου πολέμου ενώ το βράδυ μίλησαν σε  ανοιχτή συγκέντρωση  πολιτών που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το «'Αγαλμα ευγνωμοσύνης προς την Γαλλία» που δεσπόζει σε κεντρικό πάρκο του Βελιγραδίου. 

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενώ στην συνέχεια θα συναντηθεί με φορείς του πολιτισμού και εκπροσώπους φοιτητικών ενώσεων.