Skip to main content

ΣΕΒΕ: Αύξηση της δραστηριότητας τους αναμένουν οι Έλληνες εξαγωγείς

Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση και το 33% σταθερότητα στο α’ εξάμηνο 2019. Μόλις το 5% εκτιμά ότι θα μειωθούν οι εξαγωγές

Την αισιοδοξία των Ελλήνων εξαγωγέων αλλά και την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο της ναυτιλίας με αξιοποίηση των ευκαιριών καταγράφει ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών για το 1ο εξάμηνο του 2019, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί ο ΣΕΒΕ μαζί με την εταιρεία DHL.

Ο Δείκτης TCI SEVE-DHL για το 1ο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 132,3 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία) έναντι 121,0 μονάδων του δευτέρου εξαμήνου 2018, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 11,3 μονάδες.

Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

Για ακόμη ένα εξάμηνο αποτυπώθηκαν οι θετικές εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εξαγωγές της επιχείρησής τους, καθώς το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση και το 33% σταθερότητα στο α’ εξάμηνο 2019. Μόλις το 5% εκτιμά ότι θα μειωθούν με σημαντικότερη αιτία τη μειωμένη διεθνή ζήτηση για το προϊόν του.

Οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων, θα βελτιωθούν στο α’ εξάμηνο 2019. Η πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 46%, προσβλέπει σε στασιμότητα, ενώ το 29% εκτιμά ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, κυρίως λόγω της κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αισιόδοξο παρουσιάζεται το 58% του δείγματος για τις εγχώριες πωλήσεις που θα πραγματοποιήσει η επιχείρησή του, ενώ το 36% εκτιμά ότι αυτές δε θα μεταβληθούν. Το ποσοστό των εξαγωγέων που δήλωσε ότι θα μειωθούν οι εγχώριες πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε 6% έναντι 8% του προηγούμενου εξαμήνου.

Ιδιαίτερα θετικές παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες καθώς το ποσοστό αυτών που αναμένουν βελτίωση ανήλθε σε 38% από 23% στο προηγούμενο εξάμηνο, ενώ το 48% αναμένει σταθερότητα. Το 14% του δείγματος εμφανίζεται απαισιόδοξο, αναφέροντας πως στο α’ εξάμηνο 2019 οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν.

Το θέμα επικαιρότητας στο 6ο τεύχος του «Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών» ήταν η ναυτιλία. Στην ερώτηση σχετικά με το αν τα προϊόντα ή/και οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων του δείγματος, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις στον κλάδο της ναυτιλίας και της θαλάσσιας οικονομίας γενικότερα, ελληνικές και ξένες, το 57% απάντησε θετικά και το 43% αρνητικά. Αντίστοιχα, σε δεύτερο επίπεδο οι επιχειρήσεις ρωτήθηκαν αν οι ελληνικές επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έχουν εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της ναυτιλίας, με 3 στους 4 εξαγωγείς να απαντάνε αρνητικά και 1 στους 4 θετικά.
 
Η ανοδική τάση των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνει τις υψηλές προσδοκίες και αισιόδοξες προβλέψεις των εξαγωγέων που αποτυπώνονται μέσω του δείκτη TCI SEVE DHL, ιδιαίτερα στην ενότητα των εξαγωγών όπου τα αποτελέσματα είναι, διαχρονικά, θετικά. Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε, επίσης, στην ενότητα των εγχώριων πωλήσεων, καθώς το 58% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση. Συγχρόνως, αποτυπώθηκε η επιφυλακτικότητα αναφορικά με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες, με τη σταθερότητα να αποτελεί την πιο συνήθη απάντηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, για τις δύο ενότητες, αντίστοιχα. Όσον αφορά στο θέμα επικαιρότητας το οποίο επικεντρώθηκε στη ναυτιλία, αναδείχθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο και η αξιοποίηση της ηγέτιδας θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλία. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα του δείκτη, καθώς 3 στους 4 εξαγωγείς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί την πρωτοκαθεδρία που διατηρεί στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ παράλληλα το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα προϊόντα ή/και οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον κλάδο της ναυτιλίας και της θαλάσσιας οικονομίας γενικότερα, τόσο ελληνικές όσο και ξένες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11/04/19–17/05/19 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 233 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP. Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από €1.000.000, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.