Skip to main content

ΣΕΒΕ-ΕΑΕΕ: Διαδικτυακοί κίνδυνοι και προστασία μέσω ασφάλισης για τη σύγχρονη επιχείρηση

Εκδήλωση του ΣΕΒΕ και της ΕΑΕΕ για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την προστασία μέσω ασφάλισης για τη σύγχρονη επιχείρηση

Η προστασία που παρέχει στις επιχειρήσεις η ασφάλιση κυβερνοχώρου συζητήθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Cyber Risk Insurance: Σύγχρονες απειλές, σύγχρονες λύσεις από την ασφαλιστική αγορά», που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στις 12 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης χαιρέτισε την εκδήλωση εστιάζοντας στους κινδύνους που κρύβει η νέα ψηφιακή πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, εξήρε μεν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, επέστησε δε την προσοχή στην ορθή χρήση τους και στην προφύλαξη από τα κακόβουλα λογισμικά.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στοιχεία που αποδεικνύουν τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ και στην εκπαίδευσή τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ενώ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως το νέο μοντέλο «Doing international business digitally» περιλαμβάνει επιχειρήσεις ψηφιακά έτοιμες και προετοιμασμένες.

Η Ελίνα Παπασπυροπούλου, γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω της περιόδου αβεβαιότητας που διανύουμε, που χαρακτηρίζεται από την πανδημία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού. «Η ασφάλιση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, τόνισε, καθώς απαντά σε αυτή την αβεβαιότητα, προστατεύοντας ότι είναι σημαντικό και μας βοηθά να λειτουργούμε, να εργαζόμαστε και να επιχειρούμε, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους».

Στη σημασία της κατάλληλης κουλτούρας στην επιχείρηση αναφέρθηκε ο Giuseppe Zorgno, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ λέγοντας ότι «είναι ένας πραγματικός αγώνας, ένας αγώνας για την ασφάλεια, όπου δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού και όπου τα άυλα μέσα – δηλαδή η κουλτούρα μιας επιχείρησης και των ανθρώπων της – έχει το ίδιο και ίσως μεγαλύτερο βάρος από τα υλικά μέσα – hardware και software».

Το πάνελ συζήτησης συντόνισε ο Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ και συμμετείχαν οι εξής εισηγητές:

- Νίκος Αστυφίδης, Manager, Cyber Security Consulting KPMG

- Βιβή Ασπρούλη, Σύμβουλος Συστημάτων Ασφάλειας Πληροφοριών, Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ

- Κώστας Βούλγαρης, FI Underwriting Manager, MEDI Cluster, Financial Lines Manager, Greece, AIG

«Οι δύο φορείς δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν  την ενημέρωση των μελών τους και της επιχειρηματικής κοινότητας σε θέματα προστασίας της επιχειρηματικότητας και ασφάλισης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.