Skip to main content

ΣΕΒΕ: Η εξωστρέφεια επιτάσσει αφύπνιση για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις

Σε εξέλιξη το υβριδικό διαδικτυακό 8ο Export Summit - Μονόδρομος η εξωστρέφεια για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Η εξωστρέφεια ως αιχμή του δόρατος για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και της προόδου της χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο του εν εξελίξει διαδικτυακού 8ου Export Summit, με θέμα “Awareness: A Key Factor to Success”, που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ- Σύνδεσμος  Εξαγωγέων. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή στο τρισδιάστατο εκθεσιακό κέντρο LiveOn Expo Complex.

Στο νέο σαφές ευέλικτο σχέδιο δράσης της οικονομικής διπλωματίας εστίασε ο Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας - Πρόεδρος Enterprise Greece. «Δημιουργήσαμε μια ενιαία πύλη εξωστρέφειας στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας που βασίζεται στο Enterprise Greece και στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων» σημείωσε ο κ. Σμυρλής υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στη διεύρυνση της συνεργασίας με τις χώρες αυτές, στα πεδία του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών. Σημειώνεται πως στην επόμενη πενταετία στην εν λόγω περιοχή θα διοχετευτούν από την ΕΕ 9 δις. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σμυρλής στις εν εξελίξει εμβληματικές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας όπως αυτές της Volkswagen στην Αστυπάλαια και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχει μια σειρά επενδυτικών σχεδίων που επεξεργαζόμαστε, στόχος μας είναι να υλοποιηθούν και άλλες διεθνείς συνεργασίες» ανέφερε ο κ. Σμυρλής.

Ως απαραίτητη συνθήκη για την πρόοδο της χώρας χαρακτήρισε την εξωστρέφεια ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζοντας πως ακόμη και στην δεκαετή κρίση οι ελληνικές εξαγωγές ήταν αυτές που αντιστάθηκαν.

«Την τελευταία δεκαετία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών από 15,6 δις ευρώ το 2010 εκτοξεύτηκαν σε 22,6 δις. ευρώ το 2020, ωστόσο οι επιχειρήσεις που υλοποιούν το 50% των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθούν να είναι περί τις 300» ανάφερε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Αναφερόμενος στις νέες χρηματοδοτήσεις για το 2021 της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Χαντζηνικολάου υπογράμμισε πως θα φτάσουν τα 5,7 δις. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τα 2,5 δις. Τα δε νέα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το 2024 εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 22 δις. ευρώ.

Την ανάγκη προσαρμογής του Έλληνα εξαγωγέα στα νέα δεδομένα επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο προεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσνταντόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να είναι πρωταγωνιστές στη μετά COVID εποχή. «Μέχρι σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές τα πάνε καλά, αντιστέκονται. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι εξαγωγές της χώρας είναι αυξημένες κατά 17,6% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Ωστόσο πρέπει να κατανοήσουμε πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αλλάξει τα πάντα. Πρέπει, λοιπόν, να προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες, διαφορετικά θα δούμε μια νέα κρίση να έρχεται. Ο σύγχρονος εξαγωγέας πρέπει να έχει αυξημένη αντίληψη και επίγνωση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει. Στόχος του συνεδρίου είναι να αφυπνίσουμε τους εξαγωγείς για τις ευκαιρίες και τις απειλές για τη μετά COVID εποχή» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Οι εργασίες του 8ου Export Summit συνεχίζονται με θέματα που αφορούν το θέμα της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις, το factoring, την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, την πράσινη ανάπτυξη και το διεθνές περιβάλλον.