Skip to main content

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου από τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Λαγκαδά

Ο Σύλλογος ζητά κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Λαγκαδά. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου «ο ΕΛΓΑ καλύπτει, όταν καλύπτει, με ψίχουλα και καθυστερημένα, τις όποιες καταστροφές. Πουλάμε με χαμηλές τιμές και το εισόδημα μας δεν φτάνει ούτε για τα βασικά».

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, ζητά κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου.

Αναλυτικά το κάλεσμα του Συλλόγου:

«Συνάδελφε αγρότη, κτηνοτρόφε, μελισσοκόμε,

Ζούμε την ακρίβεια στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές στα λιπάσματα, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τον υψηλό ΦΠΑ. Ο ΕΛΓΑ καλύπτει, όταν καλύπτει, με ψίχουλα και καθυστερημένα, τις όποιες καταστροφές. Πουλάμε με χαμηλές τιμές και το εισόδημα μας δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς να κάνουμε κάτι. Τώρα βγαίνουμε στους δρόμους και ζητάμε μια καλύτερη ζωή.

Τα προβλήματα δεν έρχονται από το πουθενά. Δεν φταίει «η κακή μας η μοίρα». Τα προβλήματα μας ξεκινάν γιατί μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι και μεγαλοεπιχειρηματίες κερδίζουν στις πλάτες μας. Γιατί οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθετούν για τα συμφέροντα αυτών και όχι τα δικά μας.

Παλεύουμε να μείνουμε στα χωράφια μας, τα μαντριά μας, τα μελισσοκομεία μας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Δεν περιμένουμε από άλλους να μας σώσουν. Παλεύουμε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Βγαίνουμε στους δρόμους και ζητάμε:
⦁    Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής
⦁    Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
⦁    Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή.
⦁    Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.  Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
⦁     Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
⦁    Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων της κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
⦁    Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
⦁    Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
⦁    Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
⦁    Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα».