Skip to main content

Συγκέντρωση για το ζήτημα της στέγης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Η συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο πραγματοποιείται μετά από κάλεσμα της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής»

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της στέγης, ενόψει της Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μετά από κάλεσμα της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», απαιτώντας να πάρει ο Δήμος συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ενοικιαστών.

Η δημοτική παράταξη είχε θέσει το δικαίωμα στη στέγη στο επίκεντρο του προγράμματος και των αγώνων της ήδη από την ίδρυσή της.

«Και με τον όρο «στέγη» δεν εννοούμε μόνο το σπίτι: εννοούμε την πρόσβαση στο ρεύμα και το νερό, τη θέρμανση, την ποιότητα ζωής στη γειτονιά του σπιτιού μας, τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και τα μέσα μεταφοράς που συνδέουν την κατοικία με την εργασία».

Συγκεκριμένα, διεκδικεί:

Διατήρηση και διεύρυνση της παροχής κοινωνικής κατοικίας σε πρόσφυγες, άνεργους/ες και άλλους/ες δημότες/ισσες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να μισθώσουν σπίτι
Αναβάθμιση και αύξηση της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας, στήριξης και φροντίδας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών
Καταγραφή του αποθέματος κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών
Δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και γραφείου καταγραφής αναγκών και βοήθειας ενοικιαστών
Άμεση και μεγάλη διεύρυνση του προγράμματος ανακαίνισης και μίσθωσης ιδιωτικών κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών ώστε να προσφερθούν με ελεγχόμενο, προσιτό ενοίκιο
Προστασία των φτωχών νοικοκυριών από διακοπές ρεύματος ή νερού
Απαλλαγή των λογαριασμών ρεύματος από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ώστε αυτό να μην βαραίνει τον ενοικιαστή, αλλά τον ιδιοκτήτη
Αίτημα για ενεργοποίηση περιορισμών της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Απαλλαγή ή έστω υπαγωγή στο καθεστώς 50% έκπτωσης όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.