Skip to main content

Διαμαρτυρία κατά της διέλευσης του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Με πανό κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ οι διαδηλωτές ζητούν «να μη γίνει ο ΟΛΘ στρατιωτική βάση των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων».

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη διέλευση αμερικανονατοϊκού εξοπλισμού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης στην πόλη.

Με πανό κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ιμπεριαλισμού και των πολέμων οι διαδηλωτές ζητούν «να μη γίνει ο ΟΛΘ ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων», υποστηρίζοντας πως ήδη έχει μεταφερθεί αμυντικός εξοπλισμός στο Λιμάνι.

Παράλληλα ζητούν να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από το πρώην Γ' Σώμα Στρατού.

«Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επέμβαση των ΗΠΑ στην ενιαία Γιουγκοσλαβία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώγας από βήμα που έχει στηθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου και συμπλήρωσε: «Ένας πόλεμος που είχε ως αποτέλεσμα την διάλυσή της, με βάρβαρους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και πολλά θύματα. Η ΕΕ πρωτοστάτησε σε αυτό το έγκλημα. Δεν ξεχνάμε την εισβολή στη Μέση Ανατολή και δεν επιτρέπουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα ακόμη ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές σταμάτησαν έξω από το εμπορικό κέντρο Odeon, όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο και έγραψαν συνθήματα στο πεζοδρόμιο.

Συνέχισαν προς το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μπήκαν από την κεντρική είσοδο και επεδίωξαν να φτάσουν στο μέρος, όπου υποστηρίζουν πως κρύβεται ο νατοϊκός εξοπλισμός. Εκεί συνάντησαν τον φραγμό δυνάμεων των ΜΑΤ και δύο κλούβες, που είχαν αποκλείσει το σημείο. Στη συνέχεια, έγραψαν το σύνθημα «NATO go home», φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν από το Λιμάνι. Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η παρουσία της αστυνομίας, πέραν του λιμανιού, ήταν διακριτική.