Skip to main content

Να κηρυχθεί ανεξάρτητη Σχολή η Ιατρική Θεσσαλονίκης ζητεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Η απόφαση της Συγκλήτου αναμένεται να σταλεί τις επόμενες μέρες υπό μορφή θετικής εισήγησης προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σε αναβάθμιση του Τμήματος Ιατρικής σε ανεξάρτητη Σχολή προχωρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη χθες από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί, υπό μορφή θετικής εισήγησης, προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία με τη σειρά της, εφόσον δεν έχει διαφορετική γνώμη, θα κινήσει τη διαδικασία για την έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος.

Σήμερα η Ιατρική είναι ένα από τα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας την οποία συναποτελούν και τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής. Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό το Τμήμα Ιατρικής, υπό τον πρόεδρό του Κυριάκο Αναστασιάδη, είχε προετοιμάσει φάκελο με όλα τα επιχειρήματα υπέρ της αυτονόμησης της Ιατρικής και της ανακήρυξής της σε Σχολή.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως "η Σύγκλητος του πανεπιστημίου μας έλαβε μια πολύ θετική απόφαση κι ελπίζω και η κυβέρνηση να το δει θετικά. Αυτή τη στιγμή η Ιατρική, εφόσον ανακηρυχθεί σε αυτόνομη Σχολή, θα είναι η μεγαλύτερη Σχολή του ΑΠΘ. Μεγαλύτερη σε καθηγητές, σε φοιτητές, σε προσωπικό. Ο νόμος με τον οποίο η Ιατρική είχε γίνει Τμήμα, ήταν εσφαλμένος κι αυτό τώρα διορθώνεται. Η επόμενη μέρα για την Ιατρική θα είναι μια Σχολή πολύ διαφορετική, όχι μόνο στο διοικητικό κομμάτι, αλλά σε όλα όσα κάνει. Όταν κάποιος θέλει να πετάξει, όταν έχεις κάποιο παιδί το οποίο, το βλέπεις πως ανοίγει φτερά, δεν το τραβάς, του δίνεις αέρα. Γιατί έτσι προχωρά η ζωή". Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής επισημαίνει πως "εμείς έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε ένα εξωστρεφές πανεπιστήμιο, το οποίο μπαίνει μπροστά στην κοινωνία. Η απόφαση της Συγκλήτου, εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, απλοποιεί πάρα πολύ τις διοικητικές διαδικασίες καθώς ως ανεξάρτητη Σχολή η Ιατρική θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί χωρίς ενδιάμεσα επίπεδα αποφάσεων".

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά επιχειρήματα του Τμήματος Ιατρικής υπέρ της αναβάθμισής του σε Σχολή είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο Τμήμα του ΑΠΘ με περίπου 350 μέλη ΔΕΠ και ένα από τα μεγαλύτερα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στη συζήτηση στη Σύγκλητο αναφέρθηκε επιπλέον ότι σε όλα τα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο η Ιατρική είναι ανεξάρτητη Σχολή ενώ υπάρχουν και πανεπιστήμια με μόνο αυτό ως επιστημονικό πεδίο. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Αναστασιάδη, το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση προβλέπει ότι οι Νομικές και οι Ιατρικές θα αποτελούν στο εξής Σχολές. Άλλωστε, η Νομική του ΑΠΘ ανακηρύχθηκε σε αυτόνομη Σχολή το 2013.

Η συζήτηση, πάντως, στη Σύγκλητο δεν ήταν ανέφελη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της ανακήρυξης της Ιατρικής σε ανεξάρτητη Σχολή ψήφισαν 23 μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου. Έξι μέλη της Συγκλήτου, μεταξύ των οποίων δύο αντιπρυτάνεις, οι Χαράλαμπος Φείδας και Στράτος Στυλιανίδης, καθώς και ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξαν και 19 λευκά.

Εξηγώντας τη θέση του ο αντιπρύτανης κ. Φείδας δήλωσε στη Voria.gr ότι «η ένστασή μου οφείλεται στο ότι μπορεί πράγματι η Ιατρική να αναβαθμιστεί σε Σχολή, αλλά δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα Τμήματα, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής, τα οποία απομένουν να συγκροτούν τη Σχολή Επιστημών Υγείας. Διότι εμείς, χθες, δεν κληθήκαμε να ψηφίσουμε μόνον την ίδρυση μιας νέας Σχολής, της Ιατρικής, αλλά ουσιαστικά ψηφίσαμε και τη διάλυση μιας άλλης για την οποία δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το από δω και πέρα. Διότι, πέρα από την ίδρυση μιας νέας Σχολής θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τύχη και των υπολοίπων Τμημάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο ήταν το σκεπτικό και των υπολοίπων πέντε μελών της Συγκλήτου τα οποία έδωσαν αρνητική ψήφο θεωρώντας πως η πρόταση δεν είχε την απαιτούμενη πληρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες τότε δεν ελήφθη απόφαση καθώς υπήρξαν διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρου Δαρδαβέση, ο οποίος ωστόσο, χθες ψήφισε "λευκό" παρά τις διαφωνίες του τις οποίες είχε εκφράσει με δηλώσεις του στη Voria.gr.