Skip to main content

Σήμα κινδύνου επιβίωσης εκπέμπουν οι ξενοδόχοι Μαγνησίας

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας ζητά την ένταξη των κλειστών ξενοδοχείων στις προβλέψεις των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κρούει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να συμπεριληφθούν τα κλειστά ξενοδοχεία στις προβλέψεις και στα ευεργετήματα, τα οποία έχουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Όπως αναφέρει η Ένωση στη σχετική επιστολή, μολονότι κάποιοι από τους ξενοδόχους έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή, σε αρκετές περιπτώσεις «έχουν εγκριθεί ποσά, τα οποία δεν συνάδουν με αποζημιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη Δευτέρα τις διάφορες υποχρεώσεις τους».

Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν πως καλούνται να πληρώσουν υποχρεώσεις με μηδενικό τζίρο, τονίζοντας την ανάγκη αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων του Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των διαφόρων ρυθμίσεων.

«Παράλληλα» προστίθεται στην επιστολή, «αναμένουμε την επιδότηση των τόκων, των δανείων κάτι το οποίο αν δεν επιτευχθή θα επανέλθουμε σε ζοφερές καταστάσεις κόκκινων δανείων. Ανάλογες επιστολές έχει στείλει, το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ και η ΠΟΞ».

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας:

Προς:
Υπουργό Οικονομικών, κο. Χρήστο Σταϊκούρα
Yπουργό Εργασίας, κο. Γιάννη Βρούτση
Κοινοποίηση:
Γ.Γ.Οικονομικής Πολιτικής, κ.Χρήστο Τριαντόπουλο
Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας, κα. Άννα Στρατινάκη

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Με την από 4 Νοεμβρίου επιστολή μας σας είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις μας. Βουλευτές από το Νομό μας έχουν προωθήσει το σχετικό υπόμνημά της Ένωσης και τα αιτήματά μας μέσω κοινοβουλευτικής αναφοράς στους αρμόδιου υπουργούς ζητώντας την επίλυση τους. Σήμερα δύο μόλις ημέρες πριν το τέλος του μηνός Νοεμβρίου βρισκόμαστε μπροστά σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Κάποιοι από τους ξενοδόχους έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή, σε αρκετές όμως περιπτώσεις έχουν εγκριθεί ποσά, τα οποία δεν συνάδουν με αποζημιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη Δευτέρα τις διάφορες υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, εάν θα υπάρξει μια πολύ μικρή ελπίδα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων κατά την εορταστική περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, τα ξενοδοχεία δεν θα έχουν δυνατότητα χρηματοδοτησης της επαναλειτουργίας τους. Σας εξηγήσαμε ότι στην ουσία τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Ζητήσαμε από εσάς ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να παγώσουν όλες οι οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ξενοδόχοι, εφόσον επαναλαμβάνουμε στην ουσία τα ξενοδοχεία είναι κλειστά.

Αξιότιμοι κύριοι,

Υπάρχει τεράστια ανάγκη έστω και την τελευταία στιγμή να ανασταλλούν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις του Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ (ένας άδικος φόρος ο οποίος έχει γίνει αβάσταχτος όταν η κυβέρνηση Σύριζα επανέφερε την πληρωμή του συμπληρωματικού φόρου και όταν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν λειτούργησαν παρά μόνον 2 μήνες κατά τη διάρκεια του χρόνου καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για ολόκληρο το χρόνο), το φόρο εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των διαφόρων ρυθμίσεων. Παράλληλα, αναμένουμε την επιδότηση των τόκων, των δανείων κάτι το οποίο αν δεν επιτευχθή θα επανέλθουμε σε ζοφερές καταστάσεις κόκκινων δανείων. Ανάλογες επιστολές έχει στείλει, το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ και η ΠΟΞ. Δεν υπάρχει καμία λογική εξηγηση πως κάποιος μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις έχοντας μηδέν τζίρο. Έχοντας μηδέν εισπράξεις και καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν υπάρξει ούτε κατά διάνοια πληρωμές από γραφεία, με τα οποία είχαν συνεργαστεί στη μικρή καλοκαιρινή περίοδο. Δεν υπάρχει καμία λογική, να μην έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή, δεδομένου ότι υπάρχει το lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των νομών κι φυσικά ο φόβος για τον κορωνοϊό.

Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά με το αίτημά μας τα κλειστά ξενοδοχεία να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις και στα ευεργετήματα, τα οποία έχουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Σας ξαναστέλνουμε για άλλη μια φορά σήμα κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι αν δεν “σωθούν” οι επιχειρήσεις όταν θα ανακάμψει ο Τουρισμός, δε θα μπορεί η χώρα μας να εισπράξει χρήματα, δεδομένου ότι ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος και σημαντικότερος τομέας της οικονομίας, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει άμεσα στο ΑΕΠ της χώρας.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Ν.Μαγνησίας

Γιώργος Ζαφείρης    Γρηγόρης Κοντορίζος
Πρόεδρος    Γενικός Γραμματέας