Skip to main content

Σήμερα οι ανακοινώσεις για άνοιγμα καταστημάτων-Κομμωτήρια και αγορές click away

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Ανάπτυξης πρόκειται να πουν αναλυτικά ποια καταστήματα θα ανοίξουν σε μια μίνι άρση μέτρων λόγω γιορτών.

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με το άνοιγμα καταστημάτων από Δευτέρα θα δώσουν στις 11 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα σενάρια που υπήρξαν ήταν πάρα πολλά, ενώ οι λοιμωξιολόγοι έδειξαν τις προθέσεις τους νωρίς λέγοντας πως άνοιγμα του λιανεμπορίου θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Aνοίγουν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη – Ποιους πελάτες δέχονται

Η λύση του click away, φαίνεται να είναι η πιο ενδεδειγμένη, ωστόσο αναλυτικά ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινιστεί σε λίγες ώρες.

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στα κομμωτήρια. Οι δύο κλάδοι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα πως θα επαναλειτουργήσουν, ωστόσο αυτό θα γίνει κάτι από πολύ αυστηρά μέτρα.

Για τα κομμωτήρια μάλιστα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφέρει πως δεν αποκλείεται το άνοιγμα να γίνει από το Σαββατοκύριακο, κάτι που χθες δεν επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σήμερα θα γίνει ξεκάθαρο το πότε θα ανοίξουν, καθώς θεωρείται βέβαιο πως στην χειρότερη περίπτωση, από την Δευτέρα θα λειτουργήσουν ξανά.

Να τονιστεί πως πριν το κλείσιμο των καταστημάτων, ίσχυαν τα εξής μέτρα:

    Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

    Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.

    Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Από Δευτέρα θα ανοίξουν και τα βιβλιοπωλεία μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με click away

Στις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενδιαφέρον έχει και το ποια εμπορικά καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγγείλει ο Αδωνις Γεωργιάδης, προτεραιότητα έχουν επίσης τα καταστήματα παιχνιδιών για να ανοίξουν, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Ωστόσο, η λειτουργία τους αναμένεται να γίνει μόνο με την μέθοδο του click away.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από Δευτέρα θα ανοίξουν οι πόρτες σε καταστήματα παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σκέψεις να γίνει το ίδιο για καταστήματα ρούχων και υποδημάτων με την μέθοδο click away, κάτι που επίσης θα ξεκαθαριστεί σήμερα στην συνέντευξη Τύπου. Επίσης, στην ίδια λογική, εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς είσοδο δηλαδή στο κατάστημα, και τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», ξεκαθάρισε με τη σειρά του το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πάντως, το πρόβλημα με το άνοιγμα στους παραπάνω κλάδους είναι πως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν με την μέθοδο click away, κάτι που έχει φέρει και γκρίνιες από τους καταστηματάρχες.

Οι εκκλησίες

Τέλος, φαίνεται πως παράλληλα με τις ανακοινώσεις για τα καταστήματα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άδεια εκκλησιασμού των πιστών για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, εν όψει των εορτών.

«Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λατρεία τότε αναπόφευκτα εφαρμόζονται διακρίσεις και καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας», τόνισε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος στην ανακοίνωσή του, ενώ υπογραμμίζει πως, στη διάρκεια της πανδημίας, στις εκκλησίες τα μέτρα εφαρμόστηκαν με σχολαστική ακρίβεια.