Skip to main content

Σήμερα η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη που πάει μάλλον για νέα αναβολή

Το κατηγορητήριο για τα διαβόητα «45άρια» είναι ιδιαιτέρως βαρύ - Σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία περιοριστικοί όροι

Τον αριθμό 15 έχει στο σημερινό πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης με τα διαβόητα «45αρια» της πρώην νομαρχίας στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδελφός του και πρώην αντινομάρχης Διονύσης Ψωμιάδης και άλλα έξι άτομα, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας. Το κατηγορητήριο είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς περιέχει κατηγορίες που αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, με τη συνολική ζημία για την πρώην νομαρχία να ανέρχεται κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Όπως, ωστόσο, έγραψε ήδη από την περασμένη Πέμπτη η Voria.gr (δείτε εδώ) η δίκη πιθανότατα θα αναβληθεί εκ νέου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το νέο αίτημα αναβολής πρόκειται να υποβληθεί εκ μέρους τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων. Πρόκειται για ένα διευθυντικό στέλεχος της πρώην νομαρχίας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και για τον Διονύση Ψωμιάδη ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επικαλεστεί κώλυμα του συνηγόρου του, επίσης για λόγους υγείας.  Ο Διονύσης Ψωμιάδης ήταν μεταξύ εκείνων οι οποίοι είχα υποβάλει αίτημα αναβολής και στις 21 Ιανουαρίου 2019 όταν είχε εισαχθεί για πρώτη φορά η υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο είχε κάνει δεκτό τότε το αίτημα και είχε αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης για σήμερα 23 Σεπτεμβρίου.

Το κατηγορητήριο

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς.

Ειδικότερα, οι αδελφοί Ψωμιάδης κατηγορούνται ότι:

1. Ενεργώντας από κοινού, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις οποίες η συνολική ζημία της Ν.Α.Θ. προς όφελος των αναδόχων των επίμαχων έργων (456 45αριών) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 5.476.928,23 ευρώ.

2. Ενεργώντας από κοινού μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Π. Ψωμιάδης ορίζονταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των «αναδόχων» για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων συνολικού ύψους 1.030.320,12 ευρώ με αντίστοιχη βλάβη της Ν.Α.Θ.

Ο γενικός γραμματέας της πρώην νομαρχίας κατηγορείται ότι διευκόλυνε τους αδελφούς Ψωμιάδης στη διάπραξη του δεύτερου αδικήματος, της ψευδούς βεβαίωσης.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην νομαρχίας κατηγορείται ότι ελάττωσε εν γνώσει του την περιουσία της νομαρχίας προκειμένου να αποκομίσει άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος. Επιπλέον, μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και εξακολούθησε επί μακρόν την τέλεση του εγκλήματος.

Τέλος, σε βάρος των τεσσάρων μηχανικών της ΔΤΥ της πρώην νομαρχίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνδρομή στο κατηγορητήριο του προϊσταμένου τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτές εν μέρει τις αιτήσεις που υπέβαλαν για άρση των περιοριστικών όρων, μειώνοντας απλώς από τις 100.000 στις 70.000 ευρώ το ύψος της εγγυοδοσίας.