Skip to main content

Σήμερα ο απόπλους του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Σε υψηλή ετοιμότητα η Αθήνα

Το γεωτρητικό σκάφος «Αμπντουλχαμίτ Χαν» αναμένεται να επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε και επίσημα χθες Δευτέρα τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν», κλιμακώνοντας για μια ακόμη φορά την ένταση στην Aνατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρητικό σκάφος θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο απόπλους έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, ενώ θα προηγηθεί φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της, μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είχε προαναγγείλει τον απόπλου του γεωτρητικού σκάφους τονίζοντας: «Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου ανέβασε ξανά τους τόνους θέτοντας για μια ακόμη φορά, ζήτημα στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, κάτι που για την Τουρκία θεωρείται κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας, εξαπολύοντας «βέλη» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο “Αμντουλχαμίτ Χαν” θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από τις απειλές δεν θα μπορούσε να λείπει και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία είναι ασταμάτητη. «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας», είπε.

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”», σημείωσε ο Τσελίκ.

Με συνοδεία πολεμικών πλοίων το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει μαζί με τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία και με τουλάχιστον τρία πολεμικά, ένα υποβρύχιο αλλά και ένα drone Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Σε υψηλή ετοιμότητα η Ελλάδα

Η χώρα μας τηρεί στάση αναμονής, οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα. «Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.

Κοινές πολεμικές ασκήσεις Ελλάδας με Αίγυπτο, ΗΠΑ και Γαλλία

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ιραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Η χώρα μας πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.