Skip to main content

Σήμερα το τετ α τετ Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν - Στο επίκεντρο το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει και μελλοντικά να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία, τη χώρα που έχει υποδεχθεί τους περισσότερους ουκρανούς πρόσφυγες. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη (24/3) μέσα σε μία ημέρα ο Μπάιντεν συμμετείχε στις Βρυξέλλες σε τρεις διεθνείς συνόδους: του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ.

Το πακέτο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Χθες Πέμπτη, οι «Financial Times» δημοσίευσαν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά δύο τρίτα φέτος.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την εκπλήρωση του στόχου που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες.

Και όλα αυτά, έπειτα από τη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι διέταξε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κίνηση του Πούτιν αναδεικνύει τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών ως όπλο στη μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS