Skip to main content

Συμφωνία για εκλογές στις 15 Ιουλίου στη Βόρεια Μακεδονία

Οι εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως στις 21 Μαρτίου αποφασίστηκε η αναβολή τους λόγω της πανδημίας.

Στις 15 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη τους και το κλείσιμο του Κοινοβουλίου και ενώ η χώρα μετρά 193 νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Δευτέρα 15 Ιουνίου ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχτεί την ημερομηνία και το κόμμα του δεν θα μποϊκοτάρει τις εκλογές.  Το βράδυ της Δευτέρας θα συνεδριάσουν και τα κομματικά όργανα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία των δύο ηγετών.

Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Βρυξέλλες. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση πριν λίγες του αρμόδιου Επίτροπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέι ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον Ζάεφ όσο και με τον Μίτσκοσκι τονίζοντας και στους δύο την ανάγκη για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με τον Covid.

Ο Ζάεφ, όπως είπε την Δευτέρα 15 Ιουνίου, θα ζητήσει το επόμενο διάστημα από τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόβσκι να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 ημερών ενόψει και των προσεχών εκλογών. Την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Ιουλίου,  θα ψηφίσουν ασθενείς οι οποίοι νοσούν από κορωνοϊό και υποβάλλονται σε θεραπείες είτε σε νοσοκομείο είτε κατ’ οίκον αλλά και όσοι βρίσκονται προληπτικά σε καραντίνα. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν η προεκλογική περίοδος θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιουλίου. Οι κάλπες θα κλείσουν δύο ώρες αργότερα και αντί για 19:00 θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Όπως είπε ο Ζάεφ μια υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς κοινοβούλιο δεν μπορεί αντέξει την υγειονομική κρίση και να διαχειριστεί την πανδημία. «Χρειαζόμαστε λειτουργικούς θεσμούς για να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κορονοϊού». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενημερώσουν τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα

Χωρίς κοινοβούλιο από το Φεβρουάριο

Στις αρχές του τρέχοντος έτους τα κύρια πολιτικά κόμματα συμφώνησαν σε μια τεχνική κυβέρνηση να οργανώσει τις πρόωρες εκλογές. Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο απολύθηκε και άρχισαν οι προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία. Με τις πρώτες περιπτώσεις Covid19, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι προετοιμασίες σταμάτησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισήχθη στις 18 Μαρτίου.

Οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους) αποφασίστηκε η αναβολή τους επ΄αόριστον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το δεύτερο κύμα κορονοϊού που πλήττει τις τελευταίες μέρες την χώρα και οφείλεται κυρίως στο Μπαϊράμι και στον Μουσουλμανικό πληθυσμό της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος δεν πειθάρχησε, φέροντας νέα περιοριστικά μέτρα.