Skip to main content

Συμφωνία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπέγραψαν Βρυξέλλες-Τίρανα

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας εξέφρασε την ελπίδα του να αναγνωριστεί από την ΕΕ η πρόοδος της χώρας

Την ελπίδα ότι στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα «αναγνωρίσουν τη μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Αλβανία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και από τις οποίες εξαρτάται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγμάτευσεων εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σάντερ Λεσάι.

Ο Σ. Λεσάι παραχώρησε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που αποτελεί μέρος του Κοινού Σχεδίου Δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αντίστοιχη συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναμένεται να υπογράψει αργότερα σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπασόφσκι, ενώ θα ακολούθησει επίσης συνέντευξη Τύπου.

Οι  εν λόγω συμφωνίες θα καθορίσουν συγκεκριμένες δράσεις προτεραιότητας για κάθε εταίρο των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για το 2019 και το 2020, ενώ προβλέπεται και σχετική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Αλβανία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην πορεία της προς την ΕΕ. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, όπως είναι η πρόσφατη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. «Ελπίζουμε ότι το προσεχές συμβούλιο θα αναγνωρίσει και θα εκτιμήσει τις προσπάθειες της χώρας προκειμένου να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε ή καλύτερα προσβλέπουμε στο πράσινο φως και πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει κίνητρο σε όλους τους μεταρρυθμιστές», ανέφερε.

Εξάλλου, ο ίδιος αναφέρθηκε εκτεταμένα στις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει κάποια κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα (Ολλανδία) και την αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου από την Αλβανία (Γαλλία). Όπως είπε, υπάρχει απόσταση μεταξύ της «πραγματικότητας και των εντυπώσεων» που έχουν κάποιες χώρες και γι΄αυτό η Αλβανία έχει προχωρήσει σε διάλογο με τις εν λόγω χώρες για να «αποσαφηνίσει» την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία τονίζοντας ότι για την ΕΕ, «δεν είναι απλά ένας γείτονας» και ότι σήμερα γίνεται ένα ακόμα βήμα προκειμένου να πάρει η Αλβανία αυτό που της «αξίζει», δηλαδή να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας».