Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ 120 ΩΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατέληξαν σε συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση πυρός, προκειμένου να αποχωρήσει το YPG εντός 120 ωρών

Σε συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στη Συρία κατέληξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ και στις στενές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Πενς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα διακόψει τη στρατιωτική επιχείρηση για να επιτρέψει την αποχώρηση των δυνάμεων του YPG εντός 120 ωρών, σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις συριακές δυνάμεις προκειμένου οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρσή τους από την περιοχή της ζώνης ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία να μην υπάρξει στρατιωτική δράση στο Κομπάνι. Οι ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύτηκαν να δουλέψουν σε διεθνή βάση ώστε να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα.Επιπρόσθετα η Τουρκία και η ΗΠΑ δεσμεύονται από κοινού να καταπολεμήσουν τον ISIS στην Συρία.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο πλευρών που δέχτηκαν πλήγμα τις προηγούμενες ημέρες δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις και όταν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος συμπλήρωσε ότι θα δουλέψουμε με την Άγκυρα για να εφαρμόσουμε την συμφωνία.

Νωρίτερα τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ανακοίνωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Σπουδαία νέα από την Τουρκία. Σε λίγο θα ξεκινήσει συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου και του Πομπέο. Σε ευχαριστώ Ταγίπ Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ