Skip to main content

Κορωνοϊός: Συμφωνία στην ΕE για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τα κράτη – μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για το πράσινο διαβατήριο.

Σε συμφωνία για το πράσινο διαβατήριο [το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid» (EU Digital Covid Certificate)] κατέληξαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για μια που απόφαση θα βοηθήσει στο «άνοιγμα» των ταξιδιών στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε που ζει στις 27 χώρες της Ένωσης να έχει τη δυνατότητα να λάβει «ψηφιακό δελτίο υγείας», το οποίο θα εμφανίζει την κατάσταση εμβολιασμού, τα αποτελέσματα των τεστ Covid στα οποία έχει υποβληθεί ή εάν έχει αναρρώσει πρόσφατα από τη λοίμωξη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, τελεσφόρησαν αφού βρέθηκε κοινός τόπος για την τελική μορφή του κανονισμού καθώς και για την ολοκλήρωση των τεχνικών δοκιμών.

Οι δύο βασικές διαφωνίες αφορούσαν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο twitter o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό, ο οποίος διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο με μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν.

Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κράτη - Μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.

Εκτιμάται ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου.

Πρόταση για κονδύλια Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ, επισημαίνοντας πως  δεν θα είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατ. ευρώ για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Χθες το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία. Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid-19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορωνοϊό.