Skip to main content

Συμβάσεις ΕΟΔΥ με Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS

Με τις συμβάσεις επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που, επί σειρά ετών, παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, αναφέρει το υπουργείο.

Υπογράφηκαν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS, που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις για το HIV/AIDS.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ δηλώνουν ότι συντάσσονται και υπηρετούν τους εθνικούς κι ευρωπαϊκούς στρατηγικούς στόχους της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και της απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως και χωρίς διακρίσεις. Στο  πλαίσιο αυτό, στέκονται, όπως αναφέρουν, δίπλα στους πολίτες που ζουν με την HIV λοίμωξη, με τους οποίους διατηρείται ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την υπογραφή των συμβάσεων αυτών επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που, επί σειρά ετών, παρεμπόδιζαν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και επιβεβαίωσης νέων περιστατικών και τη διενέργεια εξετάσεων για τη μέτρηση ιικού φορτίου και τον έλεγχο γονοτυπικής αντοχής στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια που θα μπορούν από εδώ και πέρα να συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες δωρεάν και ανώνυμα είναι:

- Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος (ΕΚΑAΒΕ), στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.
- Εξειδικευμένο εργαστήριο HIV/AIDS, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ο Βασίλης Κικίλιας συνεχάρη τον ΕΟΔΥ «που ρυθμίζει ένα τεράστιο κοινωνικό αγαθό, τη Δημόσια Υγεία, για την προσπάθεια η οποία κατεβλήθη τους τελευταίους  μήνες για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, της μη δυνατότητας των συνανθρώπων μας με HIV/AIDS λοίμωξη, να κάνουν ανώνυμα και δωρεάν εξετάσεις στα Κέντρα Αναφοράς.

Ένα πρόβλημα των τελευταίων 3,5 ετών λύνεται σήμερα, έτσι ώστε η δημόσια δωρεάν υγεία, την οποία προτάσσουμε ως πρώτη προτεραιότητα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στίγμα για κανέναν συνάνθρωπό μας, το ελληνικό Κράτος, το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αντιμετωπίζουν τους πάντες με ισότητα, με διακριτικότητα και στο πλαίσιο του νόμου».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι στη Βουλή θα φθάσει εντός του Ιανουαρίου νόμος-πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα που προάγουν τη Δημόσια Υγεία στον γενικό πληθυσμό. «Τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005. Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «οι προκλήσεις της κοινωνίας, η παιδική παχυσαρκία που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, είναι νοσήματα βαριά για τα οποία πρέπει να βρούμε λύση και απάντηση. Και η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό τον ρόλο θα έχει το υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.