Skip to main content

Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε σωστά το κινητό σας(video)

Η συχνή απολύμανση του κινητού τηλέφωνου λόγω του κορωνοϊού πρέπει να ενταχθεί πλέον στην καθημερινή ρουτίνα. Τι πρέπει να προσέξετε.

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα στη μάχη της πρόληψης κατά του κορωνοϊού είναι η ευλαβική τήρηση των κανόνων υγιεινής που στην εποχή μας περιλαμβάνουν εκτός από σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικό καθάρισμα της προέκτασης αυτών, δηλαδή του κινητού μας τηλεφώνου. Δεδομένου πως ο COVID-19 έχει αποδειχθεί πως μένει έως και τρεις ημέρες στις επιφάνειες, η συχνή απολύμανση του κινητού τηλέφωνου πρέπει να ενταχθεί πλέον στην καθημερινή ρουτίνα. Και πολύ έχει κάνει, αν σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με έρευνα του 2014, τα smartphones φέρουν στην επιφάνειά τους δέκα φορές περισσότερα βακτήρια και από το κάθισμα της τουαλέτας.

Ο καθαρισμός του κινητού μας όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην προκληθούν ανεπιθύμητες βλάβες.

Συμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που εξέδωσε η Apple,
- πριν τον καθαρισμό πρώτα να αποσυνδέονται όποια καλώδια υπάρχουν και να απενεργοποιείται το κινητό
- έπειτα ο χρήστης μπορεί να σκουπίσει με ένα πανάκι καθαρισμού με μικροΐνες την οθόνη.
Για καλύτερο καθαρισμό μπορείς να βρέξει το πανάκι σε ένα μείγμα με απλό σαπούνι χεριών και νερό και να καθαρίσει όλες τις επιφάνειες του κινητού αποφεύγοντας με προσοχή τα ανοίγματά που έχει.

Η Apple σε ανανεωμένη οδηγία που εξέδωσε αναφέρει πως ο χρήστης μπορεί επίσης να καθαρίσει το κινητό «περνώντας» τις επιφάνειες με καθαριστικά πανάκια με ισοπροπυλική αλκοόλη 70% ή απολυμαντικά μαντηλάκια (τύπου Clorox).

Η εταιρεία ωστόσο προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείται χλωρίνη πάνω στο κινητό ούτε καθαριστικό με σπρέι απευθείας στις επιφάνειες αλλά και να μην βυθίζεται το κινητό σε καθαριστικά υγρά. Η Apple υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλα καθαριστικά, όπως καθαριστικά για τζάμια, εκτός από τα προαναφερθέντα γιατί φθείρουν την ειδική ελαιοφοβική, ελαιοαπωθητική επίστρωση των iphones.

Η συμβουλή με το πανάκι με τις μικροΐνες ισχύει και για τα κινητά androids. Η Samsung δεν έχει απαντήσει ακόμα στις ερωτήσεις σχετικά με τα απολυμαντικά μαντηλάκια ενώ και αυτή προειδοποιεί κατά της χρήσης ισχυρών καθαριστικών ή της απευθείας επαφής του κινητού με καθαριστικά ή σπρέι καθαρισμού. 

Τέλος, υπάρχουν συσκευές που απολυμαίνουν τα κινητά χρησιμοποιώντας UV φως. 

Μην ξεχνάτε πως αν έχετε θήκη, πρέπει να καθαρίζεται και η θήκη του κινητού. 

Ο λοιμωξιολόγος, και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Δρ. Παύλος Νικολαϊδης υπογραμμίζει πως όπως όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή δύο έως τέσσερις φορές. Για τα κινητά συγκεκριμένα αναφέρει πως η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται και από τη χρήση που κάνουμε. «Αν τα χρησιμοποιούμε συνέχεια, καλό θα ήταν να το καθαρίζουμε σχεδόν κάθε μία ώρα», τόνισε.

Παρακάτω ακολουθεί χρηστικό βίντεο του BBC