Skip to main content

Άρση μέτρων: Ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων παντού «για να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα».

Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να ανησυχεί για το επίπεδο τήρησης μέτρων.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, λανθασμένα υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι πολίτες θεωρούν πως η πανδημία έχει τελειώσει και στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι άνοιγμα δεν σημαίνει εφησυχασμός, γιατί ακόμα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Οι ίδιες πηγες τονίζουν χαρακτηριστικά πως «είναι λάθος αντίληψη ότι έχει τελειώσει η περιπέτεια».

Αφορμή της ανησυχίας αποτέλεσαν -μεταξύ άλλων- οι συναθροίσεις και τα κορωνοπάρτι που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και που -κατά το Μαξίμου- γίνονται συνεχώς. «Δεν φοράνε μάσκα, δεν τηρούνται αποστάσεις, πραγματοποιονται μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων», επισημαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων παντού για να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τους ειδικούς όρους λειτουργίας στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης.

Υψηλή παραβατικότητα είχαμε σε περιοχές στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις παραμονής και εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων και η μη τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων.

Οι αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 151.400 ευρώ και επέβαλαν κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οχτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την πιθανότητα επαναφοράς κάποιων μέτρων, διευκρινίζεται πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι ό,τι ανοίγει να μην κλείνει. Εξάλλου -όπως τονίζεται- η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η εικόνα είναι ότι ξεκίνησε ομαλά.

Πηγή: Καθημερινή