Skip to main content

Συναγερμός σε Γερμανία και Τσεχία για κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές σε Γερμανία και Τσεχία για κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Όμικρον».

Μετά το Βέλγιο, η Γερμανία και η Τσεχία γίνονται πιθανόν οι επόμενες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον.

«Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο δυτικό γερμανικό κρατίδιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Ο ταξιδιώτης έχει απομονωθεί στο σπίτι του.

Η πλήρης αλληλουχία της παραλλαγής δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, αλλά οι υγειονομικές αρχές έχουν «υψηλό επίπεδο υποψίας» ότι το άτομο έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος, ανέφερε επίσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον επιβάτη ή το αεροδρόμιο στο οποίο είχε φτάσει. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Γερμανίας, βρίσκεται στην πολιτεία της Έσσης.

«Αν έχετε επιστρέψει από τη νότια Αφρική την τελευταία εβδομάδα, περιορίστε τις επαφές σας και κάντε εξετάσεις», προειδοποίησε ο Κλόζε.

Ύποπτο κρούσμα που φέρει τα χαρακτηριστικά της Όμικρον έχει εντοπιστεί επίσης στην Τσεχία. Πρόκειται για άτομο το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση», αβέφερε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Ανησυχία υπάρχει επίσης στην Ολλανδία όπου χθες έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική με 61 εκ των περίππυ 600 επιβαατών να εντοπίζονται θετικοί στον Covid-19. Σύμφωνα με τις ολλανδικές υγειονομικές αρχές, διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Πολλοί επιβάτες των δύο πτήσεων που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στην Ολλανδία χθες το βράδυ δεν φορούσαν μάσκα, καταγγέλεο η δημοσιογράφος των New York Times Στέφανι Νόλεν, η οποία βρισκόταν σε μία από τις πτήσεις. «... ακόμα και τώρα πιθανώς το 30% των ατόμων είτε δεν φοράνε μάσκα είτε τη φοράνε πάνω από το στόμα. Οι ολλανδικές αρχές δεν επιβάλλουν (τη χρήση της). Είμαστε όλοι σε αυτό το μη αεριζόμενο δωμάτιο, αναπνέοντας ο ένας τον άλλον», ανέφερε.