Skip to main content

Συναγερμός στη Βρετανία για πιθανό σαμποτάζ από Ρώσους πράκτορες

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, και έχει αυξηθεί ο αριθμός των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στις πύλες εισόδου.

Για κίνδυνο ρωσικού σαμποτάζ επί βρετανικού εδάφους κάνουν λόγο οι εφημερίδες Sunday Express και Daily Mail. Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η MI5, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Βρετανίας, έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδεχομένως σχεδιάζει να στείλει «ένα στρατό σαμποτέρ» που θα αποτελείται από κατασκόπους της FSB (πρώην KGB) στο βρετανικό έδαφος με στόχο να διεξάγονται επιθέσεις κατά κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος των ρωσικών επιθέσεων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάσης Γκαβός, θα ήταν να ταπεινωθεί η βρετανική κυβέρνηση, αλλά οι Ρώσοι να σπείρουν και αμφιβολίες στη βρετανική κοινή γνώμη για τον πολύ ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει το Λονδίνο στηρίζοντας την Ουκρανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, και ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στις πύλες εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα ταξιδιώτες που ενδεχομένως κρίνονται ύποπτοι.

Στα μέσα Απριλίου, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στον Τζόνσον και σχεδόν όλο το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο ως αντίποινα για την στήριξη του Λονδίνου στην Ουκρανία.