Skip to main content

Συναγερμός στην Κρήτη για κρούσμα Candida Auris - Καλά στην υγεία του ο 70 χρόνος ασθενής

Οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο μύκητας Candida auris δεν ήταν πανανθεκτικός, αλλά είχε ευαισθησίες σε αρκετά αντιμυκητιασικά φάρμακα

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris σε 70 χρόνο ασθενή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Μαρκάκης, μόλις εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος μετά από καλλιέργεια υπήρξε μεγάλη ανησυχία, ωστόσο την επόμενη μέρα που βγήκε το αντιβιόγραμμα οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο μύκητας Candida auris δεν ήταν πανανθεκτικός, αλλά είχε ευαισθησίες σε αρκετά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αμέσως χορηγήθηκε συγκεκριμένη αγωγή στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια αποστειρώθηκε και πλέον η υγεία του εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Μάλιστα ο κύριος Μαρκάκης εξήγησε στην ΕΡΤ πως υπάρχουν άλλα στελέχη που είναι πανανθεκτικά και αυτά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον ο μύκητας candida auris να εμφανιστεί ως πανανθεκτικός, κάτι που τώρα με την ύφεση της πανδημίας δεν το βλέπει πολύ πιθανό. Μάλιστα είπε πως μετά την εμφάνιση του Candida auris δεν άλλαξε κάτι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και συνεχίζουν να ακολουθούνται οι ενέργειες αποστείρωσης και πρόληψης στη ΜΕΘ που γίνονταν και πριν.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Χανίων ακολουθούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, ενώ γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία σε επιφάνειες της ΜΕΘ και έχουν γίνει και επιπλέον καλλιέργειες σε επιφάνειες, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Χανίων “Άγιος Γεώργιος” Μάνος Μπολώτης υπάρχει στενή παρακολούθηση από την επιτροπή λοιμώξεων η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας στην υγεία.