Skip to main content

Συνάντηση ΕΟΔΥ με έλληνες Ευρωβουλευτές - Τι συζητήθηκε

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ενημερώθηκαν για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ στη διαχείρισή της.

Τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, του αντιπροέδρου για τα Μεταδοτικά Νοσήματα Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και του μέλους του Δ.Σ. και καθηγητή Κλινικής Ιολογίας Γιώργου Σουρβίνου με Έλληνες ευρωβουλευτές πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ενημερώθηκαν για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ στη διαχείρισή της όσο και  για τον συνολικότερο ρόλο του Οργανισμού ως Εθνικού Φορέα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης τόσο για τα μεταδοτικά όσο και για τα μη μεταδοτικά νοσήματα. Ειδική αναφορά έγινε στο Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και τον ρόλο του στην ανίχνευση της μετάλλαξης δέλτα που σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ως εκ τούτου συνιστά επιδημιολογική απειλή, ιδιαίτερα για τους μη εμβολιασμένους.

Οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις μεταξύ άλλων για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ερμηνεία τους, την πορεία και τις προσδοκίες του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, τις μεταλλάξεις και τη σημασία τους στην εξέλιξη της πανδημίας, τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία και την πολιτική ελέγχου των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Τέλος, εξέφρασαν τη βούληση να συνεισφέρουν από την πλευρά τους σε ό,τι κριθεί ωφέλιμο για την ανάδειξη και την θεραπεία των μειζόνων εθνικών και ευρωπαϊκών ζητημάτων Δημόσιας Υγείας τόσο ατομικά όσο και δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιτροπές.

Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον δίαυλο επικοινωνίας που δημιουργήθηκε και να παράσχει οποτεδήποτε του ζητηθεί την απαραίτητη ενημέρωση ώστε να διευκολύνει το έργο των ευρωβουλευτών σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές:

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γεώργιος Κύρτσος, Δημήτριος Παπαδημούλης - (Αντιπρόεδρος ΕΚ), Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης, Εμμανουήλ Φράγκος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.