Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΒΕΘ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ASEAN

Οι εκπρόσωποι της ASEAN έδειξαν ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες, που προσφέρει η Θεσσαλονίκη ως πύλη εισόδου των Βαλκανίων.

Ενδιαφέρον για επιχειρηματικές και εμπορικές συνεργασίες εκδήλωσαν οι εκπρόσωποι των ασιατικών χωρών-μελών της ASEAN, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με την διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) αποτελεί Ένωση 10 χωρών της ΝΑ Ασίας, με συνολικό πληθυσμό 650 εκατ. κατοίκων και ιδιαίτερα εξωστρεφή οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς εξάγουν τα πάντα, από πρώτες ύλες μέχρι και τελικά προϊόντα.

Στην συνάντηση στο ΕΒΕΘ συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ινδονησίας & επικεφαλής της αποστολής της ACAT (ASEAN Committee in Athens), κ. Ferry Adamhar, ο Πρέσβης των Φιλιππίνων, κ. Giovanni Endencia Palec, ο Πρέσβης του Βιετνάμ, κ. Le Hong Truong και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Πρεσβείας της Ταϋλάνδης, κ. Pornsith Pibulnakarintr.

Από πλευράς του ΕΒΕΘ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Ά Αντιπρόεδρος, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο Σύμβουλος του Προέδρου, κ. Θεόδωρος Αξυλιθιώτης.

Οι εκπρόσωποι της ASEAN έδειξαν ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες, που προσφέρει η Θεσσαλονίκη ως πύλη εισόδου των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης γενικότερα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα υποδομής, που αναβαθμίζουν το ρόλο της πόλης ως επιχειρηματικού κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το ΕΒΕΘ θα είναι στη διάθεσή τους για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές επαφές των δύο πλευρών.

Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην προσδοκία για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών από τις χώρες της ASEAN προς τη χώρα μας, αλλά και για την εισαγωγή ειδών, με έμφαση στα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ επιπλέον εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για αξιοποίηση του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Ακόμη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης διμερών συνεργασιών στον τουριστικό κλάδο, ενώ παράλληλα συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ήδη μάλιστα κάποιες από τις χώρες της ASEAN συμμετέχουν επί πολλά χρόνια στη ΔΕΘ (η Ινδονησία συμμετέχει παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια και η Ταϋλάνδη ενίοτε).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ